Atacama, najsuše mjesto na svijetu

Iako je smještena uz najveću vodenu površinu na svijetu, Tihi ocean, pustinja Atacama je poznata kao najsuše mjesto na svijetu. Proteže se duž obale Čilea, a omeđena je Tihim oceanom s jedne strane i Andama s druge strane. Ova nadasve neobična pustinja, smještena je na relativno velikoj nadmorskoj visini (prosječno 2 500 metara) i za razliku od ostalih pustinja, ova je poprilično hladna, a dnevnom temperaturom koja ne prelazi 25 °C, ali se ne spušta niti ispod 0° C. Jedna od njezinih zanimljivosti je da u nekim djelovima kiša nije pala najmanje 400 godina, dok u ostalim područjima padne manje od 12 mm kiše tokom cijele godine! Skupina britanskih znanstvenika tvrdi da su neka od riječnih korita u pustinji suha već preko 120 000 godina!

Postoji nekoliko glavnih razloga koji utječu na sušu u ovom području, a prije svega to je smještaj na zavjetrinskoj strani Čileanskog obalnog područja tako da jako malo vlage sa Pacifika dopire do pustinje. S druge strane, planinski lanac Anda svojom impresivnom visinom blokira konkvektivnu naoblaku koja nastaje iznad Amazonskog bazena i na taj način onemogućuje njezino prodiranje u pustinju. No, unatoč svim ovim navedenim činjenicama, prije nekoliko godina se iznimno hladna anktartička fronta uspijela probiti kroz “kišnu sjenu” te donijela nevjerojatnih 80 cm snijega i pravi kaos.

Južno od najsušeg dijela pustinje Antofagasta (nekih cca 100 km) nalazi se prostor koji će Vas na trenutak uvjeriti da ste na Marsu, a ovo tlo, idealno za filmske scene života na drugim planetima, je česta lokacija filmskih setova, tako da su čak brojne scene “Odiseje u svemiru” snimljene upravo u Atacami! Zbog nadmorske visine, gotovo nepostojećeg oblačnog sloja, suhog zraka i nepostojanja onečišćenja svijetlosti i radio frekvencija, ova pustinja je jedno od najidealnijih mjesta na svijetu za vođenje astronomskih observacija. Ujedno svakako treba istaknuti činjenicu da istraživači nisu otkrili nikakav život u tlu ove pustinje što ju čini jedinstvenim mjestom na svijetu, koje NASA koristi za testiranja instrumenta važnih za buduće misije na Mars!

Kao što smo spomenuli, na cijelo ovo područje padne manje od 12 mm kiše godišnje, no kada padnu obilnije padaline i kada voda kroz njezino suho i ispucalo tlo pronađe put do sjemenki cvijeća koje se godinama krije od užarenog Sunca, Atacama postane prepuna života, obogaćena stotinama tisuća cvijetova! Ovaj prirodni događaj, poznat pod imenom “rasvcjetana pustinja”, javlja se u svega nekoliko pustinja diljem svijeta. Što se tiče cvijeća prilikom tog događaja može se vidjeti preko 200 vrsta od kojih je veliki broj endemskog!

Usred pustinje, nalazi se ogromna ljudska ruka za koju biste na prvi pogled mogli pomisliti da se radi o ostacima neke drevne civilizacije. Riječ je o prilično modernoj skulpturi ”Mano del Desierto” ili ”Ruka pustinje”, djelu čileanskog umjetnika Maria Irarrázabala u čast svim žrtvama nepravde i torture za vrijeme vojnog režima u Čileu. Ima bazu od čelika i cementa, a visoka je 11 metara.

photos: pixabay.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.