Atsinanana, prekrasna oaza na Madagaskaru

Atsinanana je naziv za šest Nacionalnih parkova u istočnom Madagaskaru, koje je jedinstveno i posebno po mnogočemu, no prvenstveno po biljnom i životinjskom svijetu koje se samo može vidjeti na ovom mjestu! Zahvaljujući svom značaju, 2007. godine je upisan pod zaštitu UNESCO-a i to kao primjer reliktnih šuma od presudne važnosti za održavanje tekućih ekoloških procesa koji su potrebni za opstanak jedinstvene bioraznolikosti ovog područja!

Nakon što se Madagaskar odvojio od ostatka kopna Afrike, prije više od 60 milijuna godina, njegov biljni i životinjski svijet je izolirano evoluirao, u čemu su značajnu ulogu u odvijanju ekoloških i bioloških procesa odigrale prašume, Otočka biološka raznolikost ovog područja uključuje iznimno veliki broj ugroženih vrsta, prije svega primata i lemura. Oko 80-90 % svih biljnih i životinjskih vrsta u prašumama Atsinanana su endemi i upravo ova prašuma je jedino mjesto na kojem mogu obitavati. Od 12 vrsta sisavaca na Madagaskaru čak njih 78 živi na području ovih nacionalnih parkova, a 72 su na Crvenoj listi ugroženih vrtsa IUCN-a. Ovi nacionalni parkovi su ujedno poznati po megaraznolikosti, tako da se na tom području može vidjeti čak 1 200 vrsta biljaka, pet vrsta primata, sve vrste lemura, šest vrsta sisavaca mesoždera, nekoliko vrsta šišmiša i sedam vrsta glodavaca.

Atsinananu čine nacionalni parkovi Andohehela (760 km2), Andringitra (31,16 km2), Masoala (2.400 km2), Marojejy (555 km2), Ranomafana (416 km2) i Zahamena (643 km2). Najstariji među njima je Nacionalni park Marojejy, osnovan 1952. godine, koji se uzdiže sve do 2 132 m. U njegovim nižim djelovima se nalazi jako gusta prašuma, nakon koje slijedi tropska kišna šuma, a na vrhu se nalaze nedirnute šume. Najveći je Nacionalni park Masoala, kojeg većinom sačinjava tropska kišna šuma, ali i bogati pomorski park u kojem se nalazi čak i koraljni greben. Idealna lokacija za ljubitelje biljnog i životinjskog svijeta, zar ne?

Photo: ©123RF

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.