Bahami – raj na zemlji

Bahami su arhipelag od 700 otoka u Atlantskom oceanu, nedaleko od jugoistočne obale Floride, smješteni na površini od 19 939 km2. Stanovnici ovog otočja prije svega mogu uživati u najbistrijem moru na svijetu (vidljivo iz svemira!) ali i u suptropskoj klimi sa oko 300 sunčanih dana i prosječnoj temperaturi od 27°C tokom cijele godine. Ono što ih čini jednom od najatraktivnijih destinacija, za razliku od drugih karipskih otoka, je bogati noćni život, luksuzni hoteli, velika i bogata ponuda za shopping te najljepše plaže koje u ovom trenutku možete zamisliti, što je rezultiralo uspješnom ekonomijom. Čak ni Kristofer Kolumbo, kojeg možemo nazvati prvim ”turistom” na ovom otočju, nije mogao odoliti čarima otoka. Naime, 12. listopada 1492. godine, njegov brod se usidrio na San Salvador, južni otok Bahama, u potrazi za novim svijetom. Kolumba i njegovu posadu su dočekali Arauak Indijanci, koji su inači poznati po svom gostoprimstvu, a koji su naselili Bahame u 9. stoljeću bježeći od agresivnog plemena koje je tada naseljavalo današnje karipsko otočje. U 17. stoljeću, Bahami su proglašeni dijelom Engleske (kralj Charles I.), što je rezultiralo doseljavanjem Engleza. 18. stoljeće je većinom prošlo u znaku gusarske dominacije koji su pljačkali većinom španjolske brodove koji su bili na putu iz Novog svijeta za Španjolsku. U želji da se uništi gusarsko uporište, Španjolci su poslali vojsku i brodove, a u konačni su u svom naumu i uspijeli. Tadašnji glavni grad, Charlestown je uništen te je nakon nekoliko godina opet sagrađen, ali ovaj put pod nazivom Nassau. Nakon gusara, Bahami su se našli pod udarom Građanskog rata u SAD-u, što je rezultiralo velikim valom naseljavanja Amerikanaca i njihovih obitelji na otočja. Novopridošli stanovnici su se uglavnom bavili zemljoradnjom i ribarstvom. Više od 300 godina, točnije sve do 10. srpnja 1973. godine, Bahamamima su vladali članovi Ujedinjene stranke Bahama, a tog datuma su Bahami proglasili nezavisnost, što se i dan danas slavi kao značajan događaj na otoku. Na čelu države danas je kraljica Elizabeta II., a nju na Bahamima predstavlja generalni guverner koji se odabire po preporuci vlade.

Bahami su kulturna, turistička, politička i ekonomska prijestolnica karipskih otoka. Ovdje možete vidjeti turiste pridošle sa svih strana svijeta kako uživaju u gostoprimstvu ljubaznih stanovnika ovog otočja, ali i u prirodnim ljepotama. Veliki broj turista se uglavnom rasporedi na 14 glavnih otoka, no oni avanturističkog duha mogu doći i do jednog od nenaseljenih otoka, te dan provesti na pjeskovitoj plaži, pokraj mora najljepših tirkizne boje, uz društvu tropskih ribica i diveći se prekrasnim raznobojnim koraljnim grebenima. Zar ne zvuči kao idealan odmor?

Paradise Island je mnogima najzanimjiviji i najprivlačniji otok, a mostom je povezan sa otokom New Providence na kojem se nalazi Nassau. Udaljenost između ovih dvaju otoka možete prepješačiti za 45 minuta ili pak uživati u vožnji taksijem, autobusom ili trajektom. Sve do 1962. godine, Paradise island je bio nenaseljeni i nerazvijeni otok, a nedugo poslije tog su se počeli graditi prvi resorti te luksuzne vile, što je u konačnici rezultiralo izgradnjom jednog od najljepših svjetskih hotela – Atlantisom. Riječ je o hotelu čijom se izgradnjom pokušala sažeti ideja o izgubljenoj Atlantidi, a hotel je veoma atraktivan za sve one koji žele luksuz. Ovaj hotel nudi mnogobrojne aktivnosti, kako za djecu tako i za odrasle, počevši od akvarija sa raznolikom ponudom biljnog i životnjskog svijeta, a ono od čega će Vam zasigurno zastati dah je veliki tobogan, imitacija hrama plemena Maya, s kojeg se spuštate u vodu, a kada shvatite da ste prilikom spuštanja okruženi morskim psima, adrenalin dolazi do vrhunca. Naravno, oni nešto manje avanturističkog duha mogu uživati u manjim toboganima koji također pružaju dosta zabave. Najpoznatije plaže na otoku su Paradise i Cabbage Beach. To su duge, pješćane plaže koje se protežu sjevernim dijelom otoka a okružene su tirkiznim morem. No, kako to već biva, najpoznatije plaže su ujedno najposjećenije, tako da ukoliko nevolite gužvu i buku na plaži, svakako pronađite drugu plažu (izbor je veliki).

Glavni grad Bahama je Nassau, grad koji se nalazi na otoku New Providence i broji oko 200 000 stanovnika. Idealna kombinacija topske klime, prirodnih ljepota i razvijene turističke infrastrukture su doveli do ekonomskog blagostanja, ali i do milijunskog broja posjetitelja godišnje. Nassau je sofisticiran, šarmantan gradić, nastao na suncem okupanim brdima i impozantnim pogledom na more. Osnovan je 1670. godine, a naglo je izrastao u trgovački centar i to zahvaljujući upravo idealnom, zaštićenom položaju. Nassau je mješavina sadašnjosti i prošlosti- moderni primorski grad koji Vas mami blještavim klimatiziranim radnjama u glavnim ulicama, a u isto vrijeme smještenima u zgradama koje nisu odoljele zubu vremena. Ulice su čiste i jako lijepe uređene, a stanovnici ovog grada će Vam i nekoliko puta napomenuti kako je njihov grad u potpunosti siguran. Svega sat vremena vožnje od Nassaua, nalazi se Rose Island, otočić poznat po dugim, pješčanim plažama i tirkiznim morem. Na ovom otočiću ćete vidjeti prizore koje ste do tada mogli vidjeti sam na filmu, i zasigurno ćete ih dugo pamtiti.

Jedna od turističkih atrakcija koju svakako moramo spomenti je plivanje sa divljim svinjama na otoku Major Cay, koje slobodno šeću kopnom i plivaju u moru. Smatra se da ih je grupa mornara jednom dovela na otočje, misleći da će im poslužiti kao hrana. Međutim, mornari su otišli a svinje su ostale i u potpunosti se prilagodile svom novom staništu.

O Bahamima i prekrasnom otočju možemo još jako dugo pisati, no u konačnici glavni zaključak je da Vam Bahami nude sve za savršeni odmor – kilometre bijelih pješčanih plaža, prekrasno tirkizno more, mnoštvo aktivnosti kojima možete ispuniti svoj dan i u konačnici lijepe uspomene kojima ćete se uvijek rado vraćati.

Photo: ©123RF

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.