Bajkalsko jezero: Plavo oko Sibira

Najstarije, najdublje, najčišće i najprozirnije jezero na svijetu – to je najkraći i najjednostavniji način da opišemo ovaj ruski biser, smješten u jugoistočnom dijelu nepreglednog Sibira. Bajkalsko jezero je staro čak 25 milijuna godina, a okruženo je snijegom prekrivenim planinama, što dodatno doprinosi njegovoj ljepoti. Ovo 1 624 metra duboko jezero se smjestilo u dubokom rascijepu, na mjestu gdje se razdvaja Azija, i postoje pretpostavke da će u dalekoj budućnosti biti dio velikog oceana. U jezero se ulijeva preko 300 potoka i rijeka, na njemu se nalazi čak 27 otoka od kojih su rijetki naseljeni, a ovo jezero u sebi sadrži oko 20% svjetske zalihe slatke vode! Jezero je bogato neobičnim životinjskim svijetom, što je razlog da dobije nadimak ”ruski Galapagos”. Naime, ovo je jedinstveni primjer slatkovodnog eko sustava sa velikim brojem endemskog biljnog i životinjskog svijeta. Među endemima se nalazi i Lubomirskia baikalensis, spužva koja ovdje živi zahvaljujući bodi bogatoj kisikom i velikom postotku otopljenih silikata. Ujedno, ovo jezero je dom i za preko 250 ljuskara, dok je glavna riba golomyanka koja predstavlja čak 80% riblje populacije u jezeru.

Jezero je prekrasno u svako godišnje doba, a posebnu čar ima za vrijeme zimskih mjeseci kada je potounosti zaleđeno i kada hladan vjetar čisti njegovu površinu. Gotovo pet mjeseci godišnje jezero je prekirveno ledom, a za vrijeme procesa zamrzavanja hladni valovi udaraju od obalu i pretvaraju se u ledene skulpture. Slojevi leda su debljine od 5 cm pa sve do 2 m, tako da preko njega bez problema prolaze automobili. U svibnju se ovaj led počinje topiti, a jezero tada postaje pravi magnet za brojne turiste koji slušaju prirodni orkestar nazvan ”ledena muzika”, odnosno zvuk pucketanja leda i valova koji se poslije 5 mjeseci polako probijaju na površinu.

U drevnim kineskim tekstovima, jezero je bilo poznato pod imenom ”Sjeverno more”, što i ne čudi s obzirom na to da je dugačko preko 640 km i široko 80 km. Ovaj nadasve nevjerojatan dijelić Zemlje ima veliki broj nadimaka: Sveto More, Veliko Jezero, Biser Sibira,.. no nema te riječi koja može opisati ovu prekrasnu prirodnu kreaciju! Tamnoplava površina jezera poput safira, otočići, mnoštvo biljnih i životinjskih vrsta, veličanstvene planine, kristalni led i brojne druge ljepote čine ovo područje neprocjenjivim darom prirode, tako da i ne čudi što je stavljeno pod zaštitu UNESCO-a. Jedna od zanimljivosti vezana uz ovo jezero je i ta da se njegova dubina neprestano povećava, zahvaljujući pomicanju tektonskih ploča, a upravo iz tog razloga na dnu jezera izbijaju mlazovi vruće vode. Voda je ovdje toliko čista da ju možete piti, a bez problema možete vidjeti i do 40 metara dubine!

photos: pixabay.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.