Bhangarh, najukletije mjesto u Indiji

Bhangarh je maleni grad u općini Rajgarh osnovan 1573. godine za vrijeme vladavine Bhagwant Dasa koji je izgradio utvrdu za svog sina. Utvrda se sastoji od hramova, palača, nekoliko gradskih vrata te zauzima jako veliku površinu, a smještena je u podnožju planine. No, usprkos ljepoti i prekrasnom krajoliku, grad je potpuno napušten 1783. godine kada su o njemu počele kružiti mračne priče. Mali napušteni grad, utvrda Bhangarh, navodno je toliko ukleto da su vlasti zabranile ulazak u grad poslije sumraka.

Prema jednoj legendi, grad je prokleo čovjek po imenu Baba Balnath koji je dao dozvolu za izgradnju grada, ali pod uvjetom da ni jedna od građevina ne baca sjenu na njegovo prebivalište jer ukoliko se to dogodi on će uništiti cijeli grad! Tog uvjeta su se svi pridržavali, no u jednom trenutku potomak princa je ipak izgradio plaču koja je bacala sjenu na dom Balnatha poslije čega je on prokleo cijeli grad. Mnogi vjeruju da je Balantah pokopan u gradu te da njegovo prokletstvo još uvijek djeluje.

Prema drugoj legendi, grad je prokleo čarobnjak Singhiy koji je bio zaljubljen u princezu Ratnavati te je napravio napitak kojim bi je začarao i na taj način natjerao da se zaljubi u njega. No, princeza je otkrila njegove namjere i upropastila cijeli plan nakon čega je čarobnjak prokleo cijeli grad, a mnogi vjeruju da njegov duh još uvijek opsjeda gradske zidine.

Dakako, ove legende ostavljaju dojam priče za djecu, no one su u Indiji toliko popularne i rasprostranjene, da su vlasti zabranile posjet gradu tokom noći. Mještani tvrde da svi oni koji poslije zalaska sunca ostanu u gradu više nikada iz njega neće ni izaći, a upravo zahvaljujući tim pričama, ovo mjesto je postalo veoma popularno i sve veći broj turista iz svih krajeva svijeta žele doći i vidjeti najukletiji grad u Indiji.

photos: ©123RF

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.