Big game fishing u Hrvatskoj

Ukoliko ste mislili da je lov na velike tune, morske pse, gofove, sabljarke i ostale velike ribe rezerviran samo za daleke i ekskluzivne destinacije poput Australije, Novog Zelanda, Kariba ili Južne Amerike — jako ste se prevarili. Gotovo jednako atraktivan lov na trofejnu ribu moguće je doživjeti i u Jadranskom moru i to od krajnjeg juga pa do krajnjeg sjevera.

Ipak, najpoznatija Hrvatska odredišta za ovu vrstu sporta su definitivno Komiža i otok Murter (Jezera), a kao takve su već poznate diljem svijeta i omiljeno su odredište brojnih inozemnih gostiju. Hrvatska se zahvaljujući svom zemljopisnom položaju pretvara u top destinaciju za ovu vrstu sporta, i to posebice za zapadnoeuropske goste dubljeg džepa. Uz to, važno je napomenuti da je zahvaljujući povoljnim klimatskim uvjetima na Jadranu ova vrsta ribolova moguća gotovo tokom cijele godine. I kad se tome nadoda bogatstvo ribljeg fonda i ljepota našega mora onda su svi preduvjeti za ovu vrstu elitnoga turizma ispunjeni.

No, osim dubljeg džepa, ovaj sport zahtijeva strpljenje, ali i veliku izdržljivost jer nije rijetkost da se iz mora izvlače i kapitalni primjerci koji teže i do 500 kg, a borba sa takvom ribom zna potrajati i satima. Najcjenjeniji ulov je plavorepa tuna čiji su prosječni primjerci teški oko 80 kg, a mogu doseći sve do pola tone. Naravno da su za ovu vrstu ribolova potrebni veliki, brzi i dobro opremljeni brodovi kojih je u Jadranu sve više.

Najčešće tehnike su panula-ribolov potezanjem udice ili drifting – ribolov mamljenjem ribe posebnom mješavinom hrane. Ovaj drugi način je u Jadranu i najčešći. Ipak, važno je i napomenuti da nije sva riba koja se uhvati i vlasništvo ribolovca, već služi samo za fotografiranje, a potom se vraća u more. Big game fishing, naravno, sadrži još niz pravila kojih se svaki ribolovac mora pridržavati, ali i u koja će ga detaljnije uputiti kapetan broda na kojem se ribolov odvija.

Stoga, ukoliko ste dubljeg džepa i mislite da ste u dovoljno dobroj formi za ovaj oblik sporta, više ne morate kupovati avionsku kartu već Vam je dovoljno sjesti u auto i put prema našem lijepom Jadranu.

photos: pixabay.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.