Bled, mjesto iz bajke

”Ne postoji u Kranjskoj lepši kraj, ko s okolinom ovaj, što liči na raj” – stihovi su legendarnog slovenskog pisca Franca Prešerna, o najpopularnijoj turističkoj atrakciji Slovenije. Jezero Bled i njegova okolina pravi su biser Slovenije, mjesto iz bajke, koji prirodnom ljepotom privlače posjetitelje iz cijeloga svijeta!

Jezero Bled je najznačajnije prirodno jezero u Sloveniji, smješteno na nadmorskoj visini od 504 m, između šumovitih slovenskih Alpi: Jelovice, Pokljuka i Mežaklje. Riječ je o protočnom jezeru koje odnosi vodu u dolinu Save Bohinjke. Na obali jezera, točnije u gradu Bled, živi svega 5 000 stanovnika, a zasigurno svatko od njih će se složiti da živi na bajkovitom mjestu. Osim prirodnih i kulturnih znamenitosti kojima obiluje, jezero ima i ljekovita svojstva zahvaljujući termalnoj vodi (čiji se izvori koriste u nekoliko hotela).

Ono što dominira ovim jezerom zasigurno je otok na kojem se nalazi srednjvojekovna crkva svete Marije. Prema legendi, sreća će pratiti bračni par cijeloga života ukoliko uoči vjenčanja mladoženja prenese mladenku preko 99 stepenica koje vode od obale do ulaza. Sa zvonika crkvice odjekuje zvono želja još od davne 1534. godine, te se vjeruje da će onome tko tim zvonom zazvoni u čast Djevice Marije biti ispunjena želja koju u tom trenutku poželi. Na strmoj litici iznad jezera, ponosno se uzdiže Bledski stari grad, tvrđava koja pruža najljepši pogled na jezero i okolinu. Povijest dvorca seže još u davnu 1004. godinu, kada je njemački kralj Henrik II. briksenskoj biskupiji darovao imanje Bled (u darovnici se ne spominje sami Dvorac, no pretpostavlja se da se tada na stijeni nalazio samo romanički toranj). Prvi očuvani pisani spomen dvorca seže iz 1011. godine, kada se u Henrikovoj darovnici biskupu Adalberonu daruje dvorac na stijeni. Do početka 19. stoljeća brojni su se upravitelji izmjenili dvorcem: prvo plemići, a kasnije građani Bleda. Dvorac je nacionaliziran početkom 19. stoljeća, no uskoro su se opet vlasnici izmjenjivali. Sredinom 20. stoljeća započela je obnova dvorca, u sklopu koje su napravljeni manji ”zahvati” kako bi se dvorac prilagodio turističkoj svrsi. U dvorcu se nalazi muzej sa veoma zanimljivom interaktivnom izložbom detaljne povijesti Bleda i okolice, te povijesti starih zanata kao i starih alata tadašnjih stanovnika. Osim muzeja, posjetitelji mogu pogledati tiskaru u kojoj se nalazi rekonstruirani Gutenbergov tiskarski stroj te možete vidjeti kako su se nekoć tiskale knjige. Sa tvrđave se može vidjeti i Villa Bled, današnji hotel Bled, koja je nekada bila glavno sjecište Titovih političkih, diplomatskih i protokolarnih obaveza.

Turizam na Bledu počeo je još prije više do 160 godina zahvaljujući švicarcu Arnoldu Rikliu koji je zbog bolesti odlučio otići na Bled, i kada je shvatio da se oporavio ubrzo po dolasku, odlučio je otvoriti prvi spa centar. Jezero Bled je idealno mjesto za odmor tokom cijele godine. U razdoblju ljetnih mjeseci temperatura jezera se kreće oko ugodnih 24 stupnja te je jezero omiljeno kupalište. Svježi zrak i ugodna klima su pravo osvježenje i za pješake, planinare i bicikliste, a u blizini se nalaze golf i teniski tereni. Za vrijeme zimskih mjeseci, jezero poprima obilježje mjesta iz bajke! Snijegom okupani planinski vrhovi koji ga okružuju, stvaraju dojam da ste na nekom nestvarnom mjestu. Nalazi se između Vogle, Koble i Krvaveca, tri poznata skijališta tako da zaljubljenici u zimske sportove bez problema s jezera mogu otići uživati na planine!

Savjet: obavezno se provozajte fijakerom (kočijom) oko jezera ili popularnom pletnom po jezeru (pletno je tradicionalni drveni čamac, karakterističan po platenenom krovu koji štiti putnike od sunca).

Turistički vodič Slovenija

photos: ©123rf

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.