Božićni sajmovi u Europi

Prosinac je mnogima najdraže vrijeme u godini. Ujedno, to je razdoblje održavanja Božićnog sajma, poznatog i pod nazivom Christkindlmarkt, Marche de Noel, Christkindlesmarkt, Christkindlmarket i Weihnachtsmarkt. Riječ je o tradicionalnom sajmu koji se svake godine održava u brojnim europskim gradovima i privlači tisuće posjetitelja. Iz godine u godinu osmišljavaju se novi ukrasi i božićna ponuda, a gradovi se kite kako bi donijeli stanovnicima malo božićne magije i, naravno, privukli turiste. Inače, povijest božićnih sajmova seže još u kasni srednji vijek, kada je prvi takav sajam, Strietzelmarkt održan u njemačkom Dresdenu, davne 1434. godine. No, sajmovi u Bautzenu, Frankfurtu i Münchenu se spominju još i ranije, dok je Božićni sajam u Beču svojevrsna preteča ovakvih događanja koji datira još u 1296. godinu. Na sajmovima se mogu pronaći razni predmeti božićne tematike kao što su ukrasi, čestitke, slatkiši, igračke, a osim toga i razne delicije poput domaćih kolača, kobasica i kuhanog vina. Najpoznatiji božićni sajmovi se održavaju u Beču, Salzburgu, Grazu, Stuttgartu, Nürnbergu, Dresdenu, Strasbourgu, Birminghamu i Manchesteru.

U mnogim gradovima Došašće se najavljuje otvaranjem Božićnog sajma. U područjima južne Njemačke i Austrije ti se sajmovi nazivaju Christkindelmarkt i održavaju se na gradskom trgu te susjednim ulicama (pješačka zona), a posjetitelji mogu uživati u ukusnoj hrani, tradicionalnim suvenirima, te u tradicionalnoj pjesmi i plesu. Na otvaranju same manifestacije, posjetitelji pozdravljaju Christkind koji je najčešće prikazan kao anđeo ženskog lika.

Božićni sajam Christkindlesmarkt u Nürnbergu je najveći i najpoznatiji diljem svijeta. Povijest sajma datira još u 17. stoljeće (1 628. godine), a posjetitelji ovdje mogu kupiti tradicionalne božićne ukrase od slame te uživati u poznatim i veoma ukusnim i poznatim medenjacima. Prvi nürnberški Lebkuchen (medenjaci) napravili su franački redovnici još u 14. stoljeću. Lebkucken se pravi od meda, čokolade, orašastih plodova te raznih začina poput cimeta. Ako Nürnberg posjetite u prosincu, doživjeti ćete pravu božićnu čaroliju. Sajam je smješten u Hauptmarktu, a njegov zaštitni znak je Christkind, anđeo ženskog lika koji je tradicionalni božićni darivatelj u germanskim područjima.

Bečki Christkindlmarkt je zasigurno jedan od najomiljenijih na našim područjima. Kao što je već spomenuto, korijene vuče još s kraja 13. stoljeća, međutim tek u 16. stoljeću je nastao sajam za kojeg možemo reći da je preteča današnjem. Međutim, današnji način proslave Božića je nastao tek u prvoj polovici 19. stoljeća, dok je običaj darivanja prihvaćem 1815. godine. Današnji sajam se održava na Rathausplatzu (ispred Gradske vijećnice) i zbilja je izrastao iz malenog lokalnog sajma u veliki međunarodni sajam, sa preko 150 štandova. Inače, Bečki sajam je poznat pod nazivom ”Adventska čarolija u Beču” i kao takav ovu godinu slavi 29 godina postojanja. Adventska čarolija će biti otvorena svakodnevno od 15. studenog do 24. prosinca. U prodaji se mogu pronaći ukusna jela i pića, tradicionalni suveniri, pokloni, ali i umjetnička djela i kolačići mališana koje su sami izradili u Božićnoj radionici. Veselom ugođaju sajma svakako pridonose zborovi iz cijeloga svijeta koji izvode klasične skladbe te tradicionalne božićne pjesme. Osim Christkindlmarkta u Beču se mogu posjetiti drugi sajmovi te popularna božićna sela kao što su: Altwiener Christkindlmarkt na trgu Freyung, Božićno selo kod dvorca Belvedere, Božićno selo na Trgu Marije Terezije, Božićni sajam na trgu Am Hof i Božićni sajam na Stephansplatzu.

Advent u Mozartovom gradu, Salzburgu, zapravo je skup više različitih sajmova koji se održavaju oko nekoliko različitih mjesta u gradu. Međutim, onaj najvažniji je Christkindlmarkt, koji se održava na trgovima oko Katedrale, Domplatzu i Residenzplatzu. Ovaj sajam se prvi puta spominje još u 15. stoljeću te je jedan od najstarijih sajmova u Europi. U današnjem se obliku održava od 1972. godine, a za vrijeme Adventa, Salzburg je posebno mjesto u kojem se božićni duh osjeti na svakom koraku. Posjetiteljima se nude božićni ukrasi, ali i brojni slatkiši među kojima se svakako izdvajaju Mozart kugle. Salzburg ima još jednu svoju tajnu, kojom osvaja srca – on je jedan od najbolje očuvanih gradova sjeverno od Alpa, s predivnim pogledom i lokacijom, a njegov stari dio je na UNESCO popisu mjesta svjetske baštine.

Božićni sajam u Pragu, češkoj metropoli koju se popularno naziva Zlatnim gradom, svakako je omiljen ljubiteljima slavne pive i povijesnih znamenitosti. Na štanodvima u starogradskoj jezgri možete kupiti tradicionalne češke božićne ukrase, kuglice za bor ili pak popiti pivo ili kuhano vino te uživati u tradicionalnim pecivima. Štandovi, poredani na rubovima trga, nude razne suvenire i umjetnine. Na trgu se nalaze i kočije koje posjetitelje voze kroz staru gradsku jezgru. Osim na trgu Starog grada, sajam se održava i na Trgu svetog Vaclava.

Jedan od najpopularnijih božićnih sajmova u Europi se održava u srcu Budimpešte, grada na Dunavu. U središtu grada, na Trgu Vorosmarty očekuje Vas preko 100 drvenih štandova na kojima možete pronaći tradicionalne božićne ukrase, szaloncoukur (ukras za jelku), rukavice, kape i ostale proizvode. Dok oni najmlađi sudjeluju u natjecanju kićenja jelke ili razgledavanju jaslica, stariji mogu uživati u lokalnim delicijama.

Diljem Europe se održavaju zanimljivi božićni sajmovi koji privlače milijune posjetitelja diljem svijeta i uveseljavaju sve generacije. Koji god sajam da odličite posjetite, nećete pogriješiti.

Ponuda Adventskih putovanja

photos: 123RF.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.