Čarobna Ligurija, Cinque Terre

Hrana i piće, impozantni spomenici slavnog carstva koji sežu preko 2 500 godina unatrag, predivna priroda, prekrasni otoci, temperamentni karakter Talijana oboriti će Vas s nogu. Brojni su razlozi zbog kojih je svjetska najpoznatija čizma, Italija, već godina u vrhu najpopularnijih turističkih destinacija u svako godišnje doba, a jedan od njih je i Nacionalni park Cinque Terre. Cinque Terre (Pet zemalja) je naziv za pet naselja u ligurskom priobalju Italije: Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola i Riomaggiore. Jedno je od najslikovitijih i najpoznatijih mediteranskih priobalnih područja te vrlo popularna turistička destinacija. Obala, pet sela i okolna brda su dio Nacionalnog parka Cinque Terre (Parco Nazionale delle Cinque Terre) koji je od 1997. godine upisan pod svjetsku baštinu UNESCO. Terasasta naselja koja se spuštaju strmo prema moru i slijede prirodni oblik brda se velika turistička atrakcija, ali i najšarmantniji krajolik Ligurske obale. Rad čovjeka tijekom stoljeća oblikovao je ovaj današnji teritorij, koji podsjeća na terase, dok su poljoprivredna zemljišta (smještena na strmim padinama) uređena tako da se maksimalno iskoriste.

Zahvaljujući svom idealnom položaju, ovo područje je bilo zanimljivo još i starim Rimljanima, a potpuno su se formirala u kasnom srednjem vijeku, uglavnom u 12. stoljeću, kada su okončani napadi Saracena s mora.

Prvo utvrđeno naselje je Monterossa al Mare (ukoliko krenemo sa sjevera), smješteno na brdu sv. Kristofora. Važnu je ulogu odigrao u 7. stoljeću tijekom provale Langobarda, a tijekom stoljeća su ga prisvajale razne plemićke obitelji, te je u srednjem vijeku dospio pod vlasništvo Republike Genove. Najveća znamenitost Monterosse su crkva sv. Ivana iz 13. stoljeća, sa zvonikom i izloliranom stražarnicom, ruševine starog dvorca iz 17. stoljeća i kapucinski samostan (koji dominira gradom). Talijanska vlada je 1870. godine izgradila željeznicu kojom se i danas dolazi u centar grada.

Nakon što Vas oduševi Monterosso, daljnji put vodi do Vernazze, prema mnogima najljepšeg naselja unutar Nacionalnog parka. Osnovana je u 11. stoljeću, a dio Republike Genove je postala u 13. stoljeću. U srednjem vijeku je bila važna luka kojom su upravljale obitelji Fiesch, Da Passano i Ponzo. Vernazza je maleni dragulj, čiji šarm najbolje do izražaja dolazi prilikom šetnje od glavnog trga prema luci, šetnjom po uskim i slikovitim uličicama. Ukoliko se odlučite popeti na vrh starog dvorca, smještenog na stjenovitom rtu s pogledom na luku, imati ćete najljepši pogled na Vernazzu i okolicu! U središtu se nalazi crkva sv. Margarete Antiohijske koja je tipičan primjer ligurske gotike.

Corniglia je, za razliku od ostalih naselja unutar Nacionalnog parka Cinque Terre, smještena na rtu visokom oko 100 metara. Sa tri strane je okružena vinogradima i terasama, dok se četvrta strana naglo spušta prema moru. Da bi se došlo do samog naselja, potrebno se popeti stubištem Lardarinom, koje se sastoje od ukupno 382 stube (moguće je doći i uskom cestom). Odlikuje se uskim cestama i ”terasastim” izgledom, te pruža nezaboravan pogled prema ostalim naseljima Cinque Terre. Naime, Corniglia se nalazi u samom središtu parka, te je s obje strane okružena sa naseljima. Ovdje se još uvijek može uživati u izvornoj arhitekturi, te se još uvijek može doživjeti pravi mediteranski duh, iako se u novije vrijeme sve više grade nove, masivnije građevine. Corniglia se spominje u Poznatom djelu Giovannia Boccaccia ”Decamerona”.

Južno nas put vodi u Manarolu, maleno naselje kojeg su u 12. stoljeću osnovali stanovnici sela Volastra. Prema nekim povjesničarima je najstarije naselje unutar Cinque Terre, zajedno sa crkvom Sv. Lovre (San Lorenzo), čiji je kamen temeljac postavljen početkom 14. stoljeća. Manarola je veoma poznata po proizvodnji vina, a njihovo domaće vino, Sciacchetra je posebice poznato i cijenjeno: postoje zapisi još iz Rimskog doba o kvalitetnom vinu iz ove regije. Posebna turistička atrakcija je slavna pješačka staza Via dell’Amore (Staza ljubavi), koja povezuje Manarolu i Riomaggiore.

Najjužnije i posljednje naselje unutar parka je Riomaggiore. Datira još iz 13. stoljeća, a veoma je poznat po lijepim i zanimljivim vinogradima i kvalitetnim vinima. Glavna ulica, Via Colombo, nudi pregršt restorana, barova i trgovina, a za vrijeme ljetnih mjeseci turisti ovdje uživaju u lokalnim specijalitetima i ukusnom talijanskom sladoledu. Selom dominira crkva sv. Ivana Krstitelja (1340.) i dvorac čija je gradnja otpočela 1260. god.

Turistički vodič: Italija

Smještaj: Italija

photos: ©123rf

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.