Čarobni jug Italije: Tropea

Na jugu Italije, u regiji Calabrija, smjestilo se ljetovalište sa veoma impresivnim krajolikom – Tropea. Ovaj dio talijanske obale se proteže uz Tirensko more, a naziva se Costa degli Dei ili Obala Bogova, i prema mnogima je jedna od najboljih talijanskih destinacija za odmor. Obala zaštićena velikim brdovitim ”trbuhom”, ali i bogata velikim stijenama, sunčanim plažama i malenim naseljima, zbilja je idealna za savršeni odmor. Tropea se može pohvaliti da je najpopularnije odredište ovog dijela Italije, sa prekrasnim povijesnim centrom koji se nalazi na litici iznad mora.

Tropea ima taj prekrasni štih južnih talijanskih primorskih gradova i odiše nečim posebnim. Iako nije pretjerano velika, ipak je dovoljna da Vam posluži kao baza za duži odmor. Jedna od glavnih tradicionalnih aktivnosti je šetnja ulicom Vittoria Emanuela. Naime, u svako doba dana možete vidjeti veliki broj mještana, ali i turista kako šetaju i promatraju ljude, te na kraju uživaju u prekrasnom pogledu na plažu i more. Tropea nema specifične turističke atrakcije po kojima je poznata, ali cijeli grad je kao jedan prekrasan labirint prepun uskih, skrivenih uličica i trgova. Središte grada se nalazi na malenoj uzvisini, i ukoliko se upustite u istraživanje grada pronaći ćete tragove starih gradskih zidina i utvrda koje su služile za obranu grada. Najpoznatiji simbol Tropee je velika stijena nasuprot gradskog središta, nekadašnji otok, na kojem se nalazi samostan Santa Marije dell’ Isola.

Jedna od najzanimljivijih zgrada u Tropei je normanska katedrala, Duomo, posvećena Blaženoj Djevici Mariji od Rumunjske koja je ujedno i zaštitnica grada. Prema legendi, brod koji je dolazio s istoka (Bizant) se zaustavio u luci Tropea kako bi kapetan popravio štetu na brodu, no unatoč popravku brod je i dalje ostao u luci. Iste večeri biskup Ambrogio Cordova je usnuo san u kojem ga je Djevica Marija molila da njezina slika ostane u Tropei i da ona postane zaštitnica grada. Taj san se ponavljao nekoliko večeri i na kraju je biskup zajedno sa građanima otišao u luku kako bi uzeli sliku Djevice Marije sa bizantskog broda i čim su uzeli sliku brod je otišao iz luke. Tada je Djevica Marija obećala da će braniti grad od kuge, potresa i rata, a veliki broj događaja od tog dana je to i dokazao. Djevica Marija se nekoliko puta javljala u snu biskupu te upozoravala na razoran potres koji će pogoditi Calabriju. Biskup je odlučio na taj dan zajedno sa građanima krenuti u procesiju i upravo zahvaljujući toj procesiji, potres nije doveo do ljudskih gubitaka.

Tropea je prepuna malih i pristupačnih restorana koji nude bogat izbor tradicionalnih jela, ali i popularnih Gelateria (slastičarni) u kojima morate probati talijanski sladoled (biti ćete iznenađeni ponudom okusa sladoleda) te osvježavajuće piće – bademovo mlijeko. U gradskom središtu možete pronaći i veliki broj suvenirnica, a u pojedinima možete pronaći suvenire koji će Vam na najbolji način dočarati stil života ove regije. Tropea je veoma poznata i po crvenom luku, kojeg isto možete kupiti kao suvenir, dok će obožavatelji začinjene hrane uživati u lokalnim ”vatrenim” proizvodima.

Prometna povezanost Vam omogućuje da posjetite i obližnja naselja, i otoke. Na samom jugu kalabrijske obale se nalazi Scilla, slikovito ribarsko mjesto s impresivnim dvorcem, dok se na sjevernom dijelu nalazi Pizzo, šaroliko primorsko mjesto poznato po svom čuvenom sladoledu od čokolade.

Turistički vodič: Italija

Lokacija:

photos: pixabay.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.