Černobil, mjesto katastrofe postaje turistička atrakcija

Od najveće nuklearne katastrofe koju svijet pamti prošlo je punih 30 godina, a posljedice se osjećaju još i danas. Naime, zbog greške u rukovanju i propusta u sigursnosti nuklearke, reaktor broj 4 je eksplodirao 26. travnja 1986. godine oko dva sata ujutro i time doveo do ove velike tragedije. Nuklearno gorivo je gorjelo desetak dana i time oslobodilo radioaktivnost jednaku eksploziji najmanje 200 bombi bačenih na Hirošimu. Prema nekim procjenama, u području od 30 kvadratnih kilometara okolo nuklearke, normalan život neće biti moguć još barem 500 godina, što nam govori o pravim razmjerima ove katastrofe!

Danas u ovoj regiji ipak živi nekoliko stotina starijih ljudi koji su se ovdje doselili usprokos zabrani. Nekada moderni grad Pripjat, danas je grad duhova u kojem nitko ne živi, grad u kojem je radijacija još uvijek prisutna! Omeđen je bodljikavom žicom i ulaz u grad u čijem je predgrađu smješten reaktor je strogo zabranjen, a osim lopova koji još uvjek traže što se može ukrasti, grad posjećuju turisti i avanturisti kojima je ovo, vjerovali ili ne, jedna od poželjnijih destinacija! Serhii Mirnyi je 1986. godine pomogao u čišćenju Černobila, a sada u taj napušteni grad dovodi turiste. Tipična tura se sastoji od posjeta pokrivenom reaktoru i šetnje po obližnjem, radijacijom okovanom gradiću s Geigerovim brojačima u rukama. Riječ je o turama koje su ljudima veoma zanimljive, i to posebice gradovi Černobil i Pripjat koje je ova katastrofa najviše pogodila. Turisti žele osobno vidjeti što se dogodilo, učiti o posljedicama radijacije te naučiti nešto više o vještinama za preživljavanje radijacije. I za kraj ture, dobiju dozimetar kojeg mogu ponijeti kao suvenir! Dakako, riječ je rutama koje mogu trajati maksimalno do dva sata, koliko su nuklearni stručnjaci procijenili da je u redu provesti na ovom području.

No, ovu zabranjenu zonu posjećuju i avantursiti, unatoč zabranama vlasti, te se duže vrijeme zadržavaju u ovim ozbiljno kontaminiranim područjima. Zabranjena zona oko Černobila je tako postala plodno tlo osobama pod imenom “stalkeri”, kojima je ovo jedna velika avantura, ali ujedno i opasna igra sa sudbinom.

photos: pixabay.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.