Chachapoya: misterij izgubljene civilizacije

Iako je Machu Picchu već godinama najpopularnije odredište turistima koji posjete Peru, te je ujedno želja mnogima da posjete ove impozantne ruševine, vlasti Perua planiraju zasluženu pažnju posvetiti ruševinama Chachapoya koje su do danas ostale uglavnom neistražene. Chachapoya su bili indijanski narod nastanjen uz obale rijeke Maranon, a ime su im dale Inke jer su živjeli na nepristupačnim planinskim predjelima. Iza sebe su ostavili ruševine od utvrđenih kamenih gradova čije su kružne kuće poznate pod imenom sunderhuasi, a ostavština monumentalnih građevina i ekstenzivne poljoprivrede ukazuje da su bili veoma napredan narod! Prije nekoliko godina, pronađeno je 40 mumija ovog naroda, ali i brojni keramički predmeti.

Znanstvenici još uvijek otkrivaju duboko u džungli nalazišta bogate ostavštine ovog naroda, a trenutno se traži način kako bi se olakšao pristup njihovom naselju Kuelap i na taj način turistima pružila zanimljiva destinacija! Plan je da Kuelap postane centar projekta revitalizacije, uz nekolicinu drugih ostataka kulture naroda Chachapoya iz 9. stoljeća, kao što su mjesta Gran Pajaten ili Leimebamba. Chachapoya narod opisan kao visoki, svijetloputi narod, sasvim suprotan ostalim narodima indijanskog podrijetla koji su boravili na ovim područjima. Njihovo porijeklo je enigma, a pretpostavlja se da je civilizacija propala početkom 17. stoljeća. Iza njih su samo ostale ruševine sakrivene u oblacima visokih planina i džungli, a kako bi to ispravili vlasti Perua će izgraditi žičaru koja će posjetiteljima omogućiti pristup Kuelapu koji je smješten na vrhu planinskog grebena. Ova žičara bi sa radom trebala započeti 2016. godine i trebala bi prevoziti 1 000 putnika na sat.

Preko 500 godina Chachapoye su usijecali terasaste vrtove i sela u strmine, uzgajali ljame i zamorce te međusobno ratovali. Krajem 15. stoljeća ovo su područje osvojili Inke s kojima su međusobno ratovali, a dolaskom Španjolaca, preživjeli Chachapoye su im se pridružili u protjerivanju Inka, zadivljujući Europljane junaštvom u borbi. Do 1700. većinu su Chapachoya pokosile velike boginje i druge bolesti, i nažalost tu je došao kraj ovom narodu…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.