Cikloturizam – važan aspekt turističke ponude

Biciklizam kao važan aspekt turističke ponude sve se više razvija u Hrvatskoj. Svi oni željni aktivnog odmora mogu uživati u brojnim uređenim biciklističkim stazama kojih ima podjednako unutrašnjosti i na obali Hrvatske. Turističke zajednice nude brošure s unaprijed pripremljenim turističkim stazama, no veliki broj zaljubljenika u biciklizam na istraživanje zanimljivih ruta se odlučuje krenuti u individualnom aranžmanu. Pregršt je mogućnosti za bicikliste, počevši od makadamskih puteva pa sve do asfaltiranih i uređenih staza za panoramsku vožnju, te Vas biciklistička ponuda Hrvatske sigurno neće razočarati!

Svaka županija se može pohvaliti uređenim bicklističkim stazama, no veliki se napori ulažu u daljnu izgradnju potrebne infrastrukture, gdje se prije svega misli na uređenje odgovarajućih i prikladnih biciklističkih staza. Veliki broj staza ujedno uključuje i posjet kulturnim i prirodnim znamenitostima tog područja, te uključuje gastronomsku ponudu karakterističnu za to područje. Sa brojem uređenih staza, najviše se može pohvaliti Istarska županija, čije biciklističke staze svjedoče o brojnim legendama ovog područja. Tako se na području Umaga i Novigrada možete provesti stazama kao što su Blago umaške rivijere, Stazama istarske malvazije, Rivijerom ukusa i tradicije i dr. Na području Poreča, Rovinja, Labina i Rabca dostupne su brojne biciklističke staze kao što su 15. etapa Giro d’ Italia, Staza sv. Eufemije, Staza Bistrooke Lucije i druge. Osim uz obalu i oko nje Istra nudi i biciklističke staze u unutrašnjosti koje na najbolji način dočaravaju ljepote istarskog poluotoka ( Zvjezdanau, Glagoljaška ili Vilinska biciklistička staza). Veoma popularna istarska biciklistička staza je Parenzana, koja posjetitelje vodi rutom nekadašnje željeznice na relaciji Trst – Poreč. Kvarner svojim posjetiteljima nudi biciklističke staze kojima mogu upoznati sve ljepote opatijske rivijere, ali i obližnjih otoka (Cres, Krk, Lošinj, Rab). Gorski Kotar je već dugi niz godina poznat po svojoj 8 km dugoj biciklističkoj stazi. Dalmacija također ima bogatu ponudu biciklističkih staza, kako uz obalu, tako i na otocima, i staze mogu zadovoljiti svačiji ukus. Hrvatsko Zagorje pruža velike mogućnosti za razvoj aktivnog odmora, što uz uređene staze, bogatu kulturnu i prirodnu ponudu te izvrsnu gastronomsku ponudu stvara nenadmašive potencijale ove regije. Biciklističke staze Slavonije i Baranje omogućuju uživanje u označenim stazama, a biciklisti tijekom vožnje mogu otkrivati povoljan smještaj, zanimljive restorane, prirodne i kulturne zanimljivosti. Tijekom sušnih razdoblja, uz dobrog biciklista-vodiča, moguće je vozati se inače poplavljenim šumama do Dunava. Posebno zanimljiva ruta je ”4 parka prirode 1 ruta”, (Kopčki rit – Papuk – Lonjsko polje – Medvednica), koja se proteže u dužini od 454 km, te se velikim dijelom preklapa s europskom rutom ”Sava – Drava – Dunav”. Karlovačko područje definitvno najviše ulaže u razvoj cikloturizma, te uz umrežen sustav bike & bed smještaja, nude niz atraktivnih biciklističkih ruta.

Hrvatska ima velike potenicijale za razvoj cikloturizma koje svakako treba iskoristiti. Ovaj oblik turizma ujedno bilježi najveću stopu rasta u nama tradicionalno najvjernijim tržištima, no i ostala europska tržišta sve više se okreću aktivnom odmoru na biciklu koji uz malo utrošenog novca pruža zdraviji i ekološki način zabave. Ovo je najbolji način da se istraže ljepote nekog kraja, kulturne i prirodne, te da se uživa u gastronomskim užitcima!

Turistički vodič: Hrvatska

photos: pixabay.com

One comment

Antonela
studeni 10, 2015
Poštovani, za potrebe diplomskog rada odnosno navođenja u literaturi ovog linka: https://smart-travel.hr/cikloturizam-vazan-aspekt-turisticke-ponude/, potrebno mi je prezime gosp. Jelene. Hvala Vam unaprijed. LP Antonela
Odgovori

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.