Dan svetog Patrika

Zaštitnik Irske, Nigerije, inženjera, ali i svih onih koji se boje zmija. Da, to je sv. Patrik, svetac koji se slavi diljem svijeta: svetac koji je spojio dvije nespojive stvari – pivo i vjeru! Dan svetog Patrika tradicionalno se slavi 17. ožujka, a ovaj neobičan blagdan promiče irsku kulturu, gastronomiju i glazbu slavi se diljem svijeta. Jedan od najvažnijih simbola Irske, uz Guinness, viski i Irish coffee je i gulaš koji Vam pomaže da ne izgubite bitku sa nacionalnim pićem Iraca – pivom. Irska glazba i ples su zbilja nešto posebno, uvukli su se u srca mnogih te i ne čudi što je proslava ovog blagdana prihvaćena diljem svijeta.

No, tko je bio sveti Patrik? Prema predaji, on je umro na dan 17. ožujka 461. godine, tj. rođen je za Nebo – prema vjerovanju Katoličke crkve. Od povijesnih izvora, postoje samo dva pisma koja je ovaj svetac osobno napisao i koja su jedini sigurno izvor o njemu. Rođen u rimskoj Britaniji, kao sin đakona i unuk svećenika, sa 6 je godina zarobljen i odveden u Irsku koja u to vrijeme nije još bila pokrštena. Nakon 6 godina zarobljeništva, nekako je uspio pobjeći i vratiti se kući, međutim jednog je dana osjetio poziv da se vrati u Irsku kao misionar i da se posveti obraćenju Iraca na kršćanstvo. Veći dio Irske postao je kršćanski u manje od 30 godina, a sv. Patrik je toliko učvrstio vjeru u ljudima da je tijekom protestanstkog raskola irska ostala gotovo jedinstvena u očuvanju vjere. Posvetio je 350 biksupa, podigao 700 crkava i zaredio oko 5000 ljudi. Za sv. Patrika se veže mnogo legendi; ona od najpoznatijih je da je upravo ovaj svetac istjerao sve zmije iz Irske (ni dan danas ih nema na tom otoku). Za njega se veže i djetelina, koju je on navodno upotrijebio kako bi prikazao Ircima Presveto Trojstvo, te je upravo iz tog razloga djetelina, kao i njezina zelena boja, simbol Irske te ju je ispravno prikazivati sa tri lista kao Simbol Presvetog Trojstva.

ZANIMLJIVOSTI:
– Najveća parada prilikom proslave ovog blagdana je u New Yorku, a diljem SAD – a živi preko 34 milijuna ljudi irskog podrijetla.
– Iako se zelena boja povezuje sa svetkovinom ovog blagdana, ruho svetog Patrika je bilo plave boje. Zelena boja se povezuje sa srećom, a kao simbol Irske se koristi od 19. stoljeća.
– Na Dan svetog Patrika uobičajeno je da muškarci na kragnama nose djetelinu, da žene u kosi nose zelene vrpce, a da djeca nose narančaste, bijele ili zelene bedževe.
– Tek od 70-ih godina prošloga stoljeća pubovi diljem Irske imaju dozvolu za rad na ovaj dan.
– Brojni pubovi diljema svijeta poslužuju zeleno pivo.
– Jedan od simbola Irske je i vilenjak koji je prema legendi bio postolar koji je zarađeni novac stavljao u lonac i skrivao. Ukoliko ga ikada uhvatite, ispuniti će Vam tri želje. Na dan sv. Patrika Irci skrivaju novac za djecu koja ga potom traže i nadaju se da će pronaći i vilenjaka.
– Prva proslava Dana sv. Patrika je započela u Bostonu 1737. godine.

photos: pixabay.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.