Danakil pustinja: pakao na Zemlji

Pustinja Danakil u Etiopiji se s pravom naziva paklom na Zemlji: otrovni plinovi, aktivni vulkani, učestali potresi, sumporna jezera i visoke temperature koje se redovno penju do 46 stupnjeva. Na ovome mjestu se afrička tektonska ploča dijeli na dva dijela, zbog čega lava konstantno izlazi iz dubine na površinu, a uz stalno podrhtavanje tla, učestale su i erupcije vulkana Erta Ale. Vulkan Erta Ale je aktivni štitasti vulkan visine 613 metara čije ime na lokalnom jeziku znači “planina koja se dimi”, a na vrhu se nalazi lavino jezero koje je jedno od najstarijih na svijetu. Zrak je ispunjen mirisom sumpora, a gotovo svakodnevno ovdje možete vidjeti vatrene fontane kako se uzdižu iz zemlje. No, unatoč velikoj negostoljubljivosti koja ih ovdje dočeka, turisti jednostavno obožavaju ovo mjesto, i to vjerojatno zbog jedinstvenog iskustva jer na Zemlji ne postoji niti jedno drugo mjesto na kojem možete naići na sve ove nepogode na jednom mjestu.

No, osim nepovoljnog krajolika, nedostatak resursa često dovodi do čestih sukoba plemena zbog vode i zemlje, tako da su na ovom mjestu česte plemenske borbe, u kojima se često može vidjeti užasna slika djece vojnika. No, ovo područje nije ispunjeno samo ružnim i negativnim stvarima. Upravo se na ovom mjestu nalazi jedini vulkan smješten ispod razine mora, a pored vulkana na ovome području se mogu vidjeti velike očaravajuće slane ravnice, mineralni izvori, jezera lave i sumporne jame.

Na ovom izrazito nepovoljnom području živi čak 130 000 stanovnika, nomada stočara, pripadnika naroda Afarii Tigranje koji su uz nomadsko stočarstvo bave i kopanjem i vađnjem soli i trgovanjem sa soli. Afarska šatorska kuća se sastoji od štapova koji su prekriveni sa prostirkama za krevet, a logor se sastoji od minimalno dvije šatorske kuće, poznate pod imenom “ari”.

photos: pixabay.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.