Djevičanski otoci, egzotični dragulj Kariba

U tirkizno plavom Karpiskom moru, nalaze se prekrasni Djevičanski otoci, koji se sastoje od 60 manje poznatih rajskih otoka koji su poznati diljem svijeta po svojim prekrasnim bijelim pješčanim plažama i kristalno plavom moru. Podijeljena su u dva dijela – Britanske Djevičanske otoke koji se nalaze na istoku i sjeveru te Američke Djevičanske otoke koji se nalaze na zapadu i istoku. Djevičanski otoci se nalaze u istočnom dijelu Kariba, svega 1 800 km udaljeni od Miamija. Okružena su čistim plavim morem čija je prosječna temperatura 25°C zimi, te čak 28°C ljeti. Malo pretoplo za naš ukus ali tko voli…

Kristofor Kolumbo je ovo područje nazvao otocima ”Svete Ursule i 11 000 djevica” (šp. Santa Ursula y las Once Mil Virgenes) prema legendi o Svetoj Ursuli. Do dolaska Španjolaca na otoku su živjeli Karib indijanci, dok su Danska i Engleska preuzele vlast na otocima u 17. stoljeću. Upravo od Danaca su Amerikanci 1917. godine kupili svoj dio otočja za 25 000 000 dolara u zlatu, dok bi danas ta količina zlata iznosila cca 2 200 000 000 dolara!

Američki Djevičanski otoci imaju ukupnu površinu od 34 636 hektara na pedesetak otoka, a na njima živi malo više od 106 000 stanovnika. Glavni grad ima naziv Charlotte Amalie, a ime je dobio prema danskoj kraljici imena Charlote Amalie od Hessen-Kassela. Danas je taj grad jedno od najvažnijih pristaništa brodova na krstarenjima diljem Kariba. Britanski Djevičanski otoci su još manji od američkih, a ubrajaju se u britanske prekomorske posjede.

Svaki od otoka ima svoj jedinstveni karakter, zahvaljujući utjecajima različitih naroda tokom bogate prošlosti. Posebno ćemo istaknuti tri veća otoka: St. Corix, St. John i St. Thomas. Na otoku St. Crix osjeti se danski utjecaj i on je idealan za one posjetitelje koji preferiraju opušteniji način odmora. Povijesni gradovi na otoku nude jedinstvene neobične prodavaonice, zgrade obojane pastelnim bojama te kulturnu ranolikost, a posjetitelji ovdje mogu uživati u bogatoj ponudi: od jahanja konja, preko posjeta šećeranama iz 18. stoljeća pa sve do igranja golfa. Čak dvije trećine otoka St. John je zaštičeno kao Nacionalni park, a njegov tropski predio je savršen za uživanje u svjetski poznatim plažama među kojima se posebno ističu Salt Pond Bay i Cinnamon Bay. Omiljeno je izletište svim ljubiteljima prirode, ali je i idealno mjesto za planinarenje i kampiranje. Na otoku St. Tomasu se nalazi već spomenuti grad, Charlotte Amalie, koji je, osim po jednoj od najljepših svejtskih luka, poznat i po kvalitetnim restoranima, velikim shopping centrima, uzbudljivom noćnom životu te bogatoj ponudi brojnih aktivnosti kojima možete obogatiti svoj boravak na ovim otocima.

Djevičanski otoci se s razlogom nazivaju rajskom destinacijom, no ipak nude puno više od samo lijepih plaža i tirkiznog mora. Posjetitelji koji žele upoznati kulturu ovih otoka mogu uživati posjetiti povijesne lokacije, ljubitelji gastronomije će zasigurno uživati u bogatoj gastronomskoj ponudi, dok će ljubitelji aktivnog odmora uživati u ponudi aktivnosti. Karnevali su najveće zabave tokom godine, te svaki otok ima svoj vlastiti karneval. Božićni festival na otoku St. Croix počinje u prosincu paradom za odrasle, dok se karneval St. Thomasa odvija u posljednjoj nedjelji travnja. Prvi karneval na ovim otocima je održan 1912. godine, dok su Danci posjedovali otočje, no nakon tog je bio ”u mirovanju” i onda je opet oživljen 1952. godine i postao među poznatijim na Karibima.

Povijesne crkvice, šećerane stare stoljećima, jedinstvene lokacije za romantično vjenčanje… zbilja ne čudi što su Djevičanski otoci prirodni afrodizijak na parove. Ukoliko se odlučite ovdje vjenčati, ujedno ste i na odličnoj lokaciji za medeni mjesec, samo preporuka je da vjenčanje održite na jednom otoku, a medeni mjesec na drugom. Ljepota i raznolikost otoka se proteže i ispod površine mora – nema mjesta diljem Kariba gdje ćete zaroniti a da pritom nećete naići na potopljeni brod, bogati životinjski svijet i koraljne grebene… i to sve na istom mjestu! Na Djevičanskim otocima živi preko 500 vrsta riba, 40 vrsta koralja i stotine beskralježnjaka. Ujedno, ovo je dom zelenih kornjača kožastog oklopa.

photos: pixabay.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.