Dvorac Edinburgh, jedno od najmračnijih mjesta na svijetu

Glavni grad Škotske, Edinburgh, se smjestio na jugoistočnom dijelu ove države, u bizini sjevernog mora. Zahvaljujući nadasve spektakularnim stijenama, rustikalnoj gradnji i golemoj zbirci srednjovjekovne i klasicističke arhitekture, smatra se jednim od najslikovitijih europskih gradova. Dijelovi grada su upisani pod zaštitu UNESCO-a, te nas stoga i ne čudi što je ovaj grad veoma posjećena turistička destinacija. Jedna od najvećih atrakcija i zanimljivosti ovog grada je zasigurno istoimeni dvorac, kojeg mnogi smatraju jednim od najukletijih mjesta na svijetu! Smješten je na vulkanskoj stijeni visokoj 80 metara i dominira nebom iznad grada. Nekoliko građevina u kompleksu dvorca je izgrađeno još prije 16. stoljeća, dok najstarija građevina u ovom komplesku, kapela sv. Margarete, datira iz početka 12. stoljeća. Ovo vulkansko brdo s oštrim liticama, koje su nekoć isklesali glečeri, je glavni razlog nastanka dvorca upravo na ovom mjestu – odavde je bilo najlakše obraniti ostatak središnje i sjeverne Škotske od napada s juga. Ujedno, ovo područje je imalo veliko stratešku važnost još u doba kada su njime prolazile rimske legije, dok su arheološka istraživanja dokazala da je naselje na ovom mjestu postojalo još ranije, u 9. stoljeću prije Krista.

Edinburški dvorac je jedna od “must see” atrakcija koja priča romantičnu, bitkama isprepletenu priču o ljubavi prema Škotskoj, ali i priču o duhovima. Svega nekoliko stotina metara šetnje će Vas vratiti i do tisuću godina unatrag i pružiti Vam jedinstveni doživljaj. Među izlošcima ovog dvorca svakako treba istaknuti čuveni top, Mons Meg, vrhunac tehnološkog dostignuća iz 15. stoljeća, ali i sve elemente škotske državnost, tzv. honours of Scotland što uključuje kraljevske dragulje te čuveni kamen sudbine. Osim dragulja ovdje se čuvaju kraljevski mačevi, žezla, krune… No, dvorac ima i tamnu stranu priče…

Reputacija koja prati ovaj dvorac je da je upravo on najopsjednutiji duhovima (ne samo na području Škotske već diljem svijeta), dok se za sam grad Edinburgh tvrdi da ga duhovi opsjedaju više no bilo koji drugi grad. No, to nas i ne čudi s obzirom na veliki broj smaknuća koja su se upravo ovdje dogodilo. Neki od posjetitelja dvorca su svjedočili o prikazama duhova zatvorenika, pa čak i životinja! Tijekom povijesti, dvorac je više puta korišten kao zatvor i kao mjesto smaknuća. Danas u njemu postoji izložba zatvoreničkih predmeta iz 18. stoljeća, od kojih su većinu izradili sami zatvorenici. U ovom zatvoru su boravili vojnici, gusari, izdajice i žene koje su optužene da su vještice, a u 16. stoljeću održavana su brojna javna smaknuća vješanjem, odsjecanjem glave ili pak paljenjem, dok su oboljeli od kuge upravo ovdje ostavljani kako bi umrli! Vjerovanje da je dvorac opsjednut duhovima je otišlo toliko daleko da je dvorac bio pod znanstvenom istragom paranormalnih aktivnosti, 2001. godine. Rezultat istrage je potvrdio postojanje paranormalnog, a za vrijeme trajanje istrage zabilježeni su nagli padovi temperature, osjećaj da netko promatra ili dodiruje, a uslikane su i neobjašnjive figure i sjene. Čak je jedna dobrovoljki odlučila provesti noć u jednoj od grobnica te je tvrdila da je odmah začula sve glasnije disanje iz drugog kuta priostorije te bljesak svjetla. To je bilo sasvim dovoljno da se rasplače i da odustane od odluke da tu prenoći. Ove paranormalne aktivnosti se ne događaju u svakom dijelu dvorca i neosjete ih svi posjetitelji, no ipak je sasvim dovoljno da zagolica ljudsku maštu, zar ne?

photos: pixabay.com

One comment

kornelija ARAPINAC
travanj 23, 2018
izvrsno
Odgovori

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.