Eiffelov toranj, simbol Pariza

Pariška ikona, ujedno i jedna od najpoznatijih svjetskih turističkih atrakcija, vidljiva iz svakog dijela Pariza, nalazi se na adresi Champs de Mars u neposrednoj blizini rijeke Seine. Dakako, riječ je o Eiffeleovom tornju, željeznom tornju koji je ime dobio po svom dizajneru, Alexandreu Gustafu Eiffelu. Sastoji se od ukupno tri djela, prvog na 57. metru visine, drugog na 115. metru i trećeg na 274. metru visine. Toranj je predstavljen javnosti 31. ožujka 1889., a dok je za posjetitelje otvoren 6. svibnja 1889. Eiffelov toranj je imao ulogu ulaznog svoda za Svjetsku izložbu, koja se održavala u čast obilježavanja sto godina od Francuske revolucije. Kao otvorena konstrukcija, toranj je predstavljao visoki rizik od nesreće za radnike, međutim tokom gradnje je zabilježena samo jedna smrt. Od trenutka otvaranja tornja za javnost, pa sve do danas, procjenjuje se da ga je podsjetilo preko 238 milijuna ljudi iz cijeloga svijeta.

Neposredno nakon gradnje toranj je kod Parižana izazivao veliki otpor i prijezir, ali sa vremenom je postao jedan od omiljenih simbola grada. Prvotno je bilo i planirano njegovo rušenje, međutim koristio se i u druge svrhe, primjerice služio je kao odašiljač te je kao takav bio korišten i pri hvatanju zloglasne Mata Hari. Sastoji se od gotovo 19 tisuća metalnih dijelova koji teže preko 8 tisuća tona! Toranj se svakih 7 godina iznova premazuje sa tri sloja boje.

Zbog izrazito velikih gužvi tokom dana, naše preporuke su da toranj posjetite u večernjim satima. Do samog vrha ne možete stepenicama, već Vam je na raspolaganju lift čija cijena iznosi 4,8 € (do prve etaže) dok ćete za treću etažu izdvojiti 12 €! Za uspon stubama do prve i druge etaže, izdvojiti ćete 4 €. Pogled sa samog vrha na široke pariške bulevare definitivno ostavlja bez daha…

Tražite jeftini smještaj u Parizu?

photos: ©123RF

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.