Eleuthera: mjesto gdje se spajaju Atlantski ocean i Karipsko more

Bahami su veličanstveni arhipelag koji se nalazi u Atlantskom oceanu i obuhvaća otočje od 700 otoka istočno od floride i sjeverno od Kube. Prvo tlo na koje je stupio Kristofor Kolumbo bio je upravo otok San Salvador u jugoistočnim Bahamima. Najveći otok u arhipelagu je Andors i smješten je na zapadnom dijelu, a jedan od brojnih otoka je prekrasni otok Eleuthera poznat kao otok na kojem se spajaju modra boja Atlantskog oceana i tirkizna boja Karpiskog mora. Otok je dugačak 180 km, a širok svega 1,6 km i upravo se na tim mjestima gdje je otok najuži može vidjeti ovaj spktakularni prizor po kojem je otok poznat!

Najbolje mjesto za promatranje ovog veličanstvenog prizora je most Stakleni prozor, jedna od rijetkih lokacija na kojoj iz blizine možete vidjeti tamno plavu boju Atlantskog oceana s jedne strane i tirkizno zelenu boju Karipskog mora s druge strane, a sve je odvojeno stjenovitim prirodnim mostom koji je širok svega desetak metara. Inače, most Stakleni prozor je izgrađen na prirodnom mjestu koji povezuje ova dva dijela otoka te je ujedno i najposjećenija točka na otoku. Prirodni most postoji već stoljećim, međutim zbog jakih sila Atlantskog oceana s jedne, i Karipskog mora s druge strane potrebno ga je konstantno obnavljati, kao i ”umjetni most” Stakleni prozor.

Topografija ovog otoka varira, tako da ovdje možete pronaći plaže sa rozim pjeskom, ali i drevne koraljne grebene. Vjeruje se da je otok bio nenaseljen dok ga prvi europski doseljenici – puritanski hodočasnici nisu posjetili 1648. godine, a upravo su oni dali ime otoku što na grčkom znači ”sloboda”, no ipak postoje mišljenja da je Kristofor Kolumbo prije njih posjetio ovaj otok.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.