Fascinantni gradovi Dolomita

Dolomiti su planinska skupina u istočnim Alpama u Italiji, smješteni većinom u provinciji Belluno (Veneto), a ostalim, manjim dijelom, u provincijama Južni Tirol i Trentino (sjeveroistočna Italija). Na području Dolomita se nalazi nacionalni Park Bellunesi (Parco nazionale Dolomiti Bellunesi) te nekoliko parkova prirode, a cijelo ovo područje se nalazi pod zaštitom UNESCO – a, od 2 009. godine. Dolomiti se mogu pohvaliti sa čak 21 impresivnim vrhom, većim od 3 000 metara nadmorske visine, ali i predivnim alpskim krajolicima. Dolomiti su mjesto na kojem se dotiču različite kulture: talijanska, njemačka, francuska te kultura Ladin. Možemo reći da su mjesto u kojem se spajaju središnja Europa i Mediteran, što je utjecalo na zanimljivu prošlost ovih područja, počevši od rimskih careva, bavarskih poljoprivrednika te euopskih kraljevskih obitelji.

Dolomiti nude pregršt mogućnosti za odmor, u svakom godišnjem dobu. Zimi ovjde možete uživati na bijelim padinama planina, ljeti uživati u biciklizmu ili planinarenju, možete istraživati prekrasnu prirodu i jezera, ili se pak diviti kulturnoj ostavštini i pobliže upoznati Ladin kulturu. Divne seoske kućice u malenim selima te predivni planinski hoteli jednostavno Vas prizivaju da svoj odmor provede upravo na ovom području! Ukoliko svemu tome pridodamo ljubazne mještane te ukusnu hranu, ovo područje se jednostavno ubraja u mjesta koja trebate jednom posjetiti!

Na pola puta između Verone i Innsbrucka, u dolini usred talijanskog dijela Julijskih Alpa smjestio se grad Bolzano. Ovaj se glavni grad pokrajine Južni Tirol može pohvaliti dvojezičnošću te su nazivi svake ulice i trga, svaki natpis na trgovinama i putokaz ispisani na talijanskom, a odmah zatim i na njemačkom. Bolzano je ovjekovječen starim dvorcima, a u njemu se nalazi i Ötzi – mumija stara oko 5300 godina koju su, očuvanu u alpskom ledu, 1991. godine otkrili njemački turisti. Ötzi obitava u arheološkom muzeju, a svi posjetitelji mogu otkriti kako je živio, čime se hranio te saznati vjerojatne uzroke njegove smrt. Bolzano oduševljava svojim elegantnim ulicama, shopping ponudom, bogatom gastronomskom ponudom te zanimljivim šarenim tržnicama. Nalazi se u bizini Kronplatza, koje se smatra jednim od najboljih talijanskih skijališta.

Inspiriran bujnim vinogradima te predivnim krajolikom Merana, poznati Franz Kafka je izjavio da je to najljepši krajolik kojeg je ikada vidio, čija ljepota posebno dolazi do izražaja pod sunčevim zrakama. Merano je grad okružen planinama, smješten na samom ulazu u dolinu Passier. Cijelo područje je nadaleko poznato po vrhunskim vinima, dok vinogradi sežu sve do samog gradskog središta. U gradu se nalazi odlična ponuda smještajnih objekata, koji u kombinaciji sa gastronomskom ponudom, ali i ponudom brojnih dodatnih aktivnosti ovaj grad čine idealnim za odmor. Malo izvan grada se nalazi dvorac Trauttmansdorff sa svojim poznatim vrtovima, u kojem se danas nalazi Muzej turizma, a posjetitelji mogu upoznati turistički uspon ove regije. Glavne gradske crkve su gotička crkva sv. Nikole i kapela sv. Barbere, obje iz 15. stoljeća.

Smještena u talijanskim Dolomitima, u regiji Veneto, Cortina d’Ampezzo je jedno od najpoznatijih svjetskih skijališta. U bogatoj povijesti posebno mjesto zauzimaju Zimske olimpijske igre koje su ovdje održale 1956., a danas je Cortina omiljeno odmarališta svjetskog jet seta koji ovdje svake godine uživa u skijanju ili pak pokazuje najmodernije skijaške kreacije. Popularnosti Cortine pridonijela je i jedinstvena ljepota okolnih planinskih vrhunaca koji su privukli filmske studije da ovdje snime neka vrlo popularne filsmke naslove, a među ostalima, svijet je u Dolomitima spašavao i najpoznatiji tajni agent Njezinog Veličanstva – James Bond.

U podnožju planine Sassongher u Val Badiji, smjestila se Corvara. Ovaj tipični alpski grad prepun je drvenih kućica koje jednostavno zovu da provedete odmor u njima! U samom centru Corvare, odmah uz servis skija u kojima se vrhunski stručnjaci brinu za Vašu skijašku opremu, nalazi se Colt Alt, jedna od prvih žičara na svijetu! Alta Badia se može pohvaliti bogatom ponudom restorana i planinskih koliba u kojima možete jesti raznoliku hranu, od klasičnih sendviča, kobasica pa sve do sushija i ostalih delicija, u pratnji kvalitetnog vina. Corvara je jedno od rijetkih sela u kojima je jezik Ladin većinski korišten jezik.

Canazei se smjestio na 1 465 metara nadmorske visine, u planinama doline Fassa, u istočnom dijelu Trentina, na granici Veneta i regije Alto Adige. Veoma je poznata po kvalitetnim ski i snowboard padinama, dok ljeti nudi savršen odmor u blizini prirodnih ljepota Dolomita uz pregršt mogućnosti za šetnju i izlete. Nalazi se u blizini Marmolade, najvišeg vrha Dolomita, te zauzima centralno mjesto u popularnom skijaškog okrugu Sella Ronda. Jedna je od omiljenih destinacija za odmor, u svakom godišnjem dobu, poznata po svojoj lokalnoj kulturi i ukusnim tradicionalnim jelima!

photos: ©123rf

5 komentara

Natasa Vukovic
studeni 2, 2016
Poštovani, sviđa mi se tekst opisa Fascinantni gradovi Dolomita koje upravo imam namjeru posjetiti. Htjela bih isprintat taj tekst s vaše stranice, ali nije moguće. Možete li tekst poslati na moju e-mail adresu. Unaprijed hvala. Srdačan pozdrav. Nataša Vuković
Odgovori
Julijana Lepki
studeni 30, 2018
Postovani, imamo namjeru posjetiti Dolomite. Molio bih vas da mi napisete ime sela sa vase naslovnice. Htio bih ga posjetiti. Unaprijed zahvalan. Srdacan pozdrav. Julijana Lepki
Odgovori
    Jelena
    studeni 30, 2018
    Poštovana, selo se zove Val di Funes. Lijepi pozdrav, Jelena
    Odgovori
Daniela
prosinac 30, 2020
Predivno! Hvala na ovom predivnom kratkom putopisu.
Odgovori

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.