Glacier Express, Švicarska

”Putovati vlakom znači vidjeti prirodu i ljude, gradove i rijeke…znači vidjeti život!” – izjava je Agathe Christie, s kojom bismo se u potpunosti složili! Jedan od najpoznatijih europskih i svjetskih vlakova, Glacier Express, vodi Vas kroz 7 i pol – satno putovanje od St. Moritza do Zermatta i obrnuto. Riječ je o relativno kratkom putovanju, međutim ova ruta Vam pruža mogućnost da upoznate prekrasne krajolike Švicarske i nevjerojatan doživljaj i iskustvo! Prosječna brzina (ako možemo nazvati brzinom) je 36 km / h, te je poznat kao ”svjetski najsporiji brzi vlak”. Uskotračna staza se proteže na ukupno 275 km, a vlak prolazi preko 291 mosta te 91 tunela. Vlak prometuje od 1930. godine, asve do 1982. godine je prometovao samo za vrijeme ljetnih mjeseci.

Tijekom jednodnevnog izleta putnici se mogu diviti veličanstvenim planinskim vrhovim, pitoresknim selima, skrivenim kanjonima rijeka Rhone i Rajne te uživati u prekrasnoj prirodi!Tijekom zimskih mjeseci, prometuje samo jedna linija dnevno, dok je za vrijeme ljetnih mjeseci više linija u ponudi četiri dnevno). Glacier Express je jedan od boljih načina da doživite Švicarsku! Ukrcajte se u vlak u svjetski poznatom odmorištu Zermatt podno velebnog vrha Matterhorna i uputite se polagano prema glamuroznom odmaralištu St. Moritz! Na raspolaganju su dvije putničke klase (prvi i drugi razred), te možete uz nadoplatu (35 €) dobiti i ručak (preporuka je da rezervirate unaprijed). Cijena karte za drugi razred (od Zermatta do St. Moritza) iznosi 120,8 €, dok je cijena karte za prvi razred 211,7 €.
Glacier Express Švicarska (2)

Savjeti:
– Pojedini putnici misle da lijeva strana vlaka u smjeru St. Moritz – Zermatt nudi bolji pogled, no nije istina – pogled je jednako lijep s koje god strane vlaka sjedili.
– Ukoliko ne volite gužve, tada preskočite ovaj vlak i krenite jednom od redovnih linija Glacier Express rute. Možda nećete uživati u vožnji u starinskom vagonu i diviti se pogledu kroz panoramske prozore, ali i dalje ćete uživati u jednako lijepim prizorima prirode.
– Ako imate ograničeni proračun, ponesite sa sobom vlastiu hranu (iako ćete imati priliku kupiti hranu na zaustavnim stanicama).
– Razina udobnosti između prvog i drugog razreda nije znatna, tako da promislite o uštedi i kupite kartu za drugi razred.
– Jedan od savjeta je da prekinete svoje putovanje na pola i prenoćite primjerice u Churu. Tako Vam se pruža prilika da u dva dana upoznato ovo prekrasno područje uživate u vožnji vlakom!

Turistički vodič Švicarska

Photo: ©123RF

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.