Golden gate

Jedno od 7 svjetskih čuda je impozantni Golden gate most, u San Franciscu. Predstavlja pravo arhitektonsko čudo, a po veličini je osmi most na svijetu. Ime je dobio prema tri milje dugačkom i milju širokom tjesnacu Golden Gate, koji spaja Tihi ocean sa zaljevom San Francisca i danas je jedna od znamenitosti San Francisca i SAD-a. Izgradnja ovog velebnog mosta je započela 1933. godine, a otvoren je 27. svibnja 1937. godine, nakon četiri i pol godine gradnje i tada je bio najduži viseći most na svijetu. Jedan je od najvećih simbola San Francisca i Kalifornije te jedan od najljepših i najfotografiranijih mostova na svijetu.

Prije izgradnje mosta za prelazak iz okruga Marin u San Francisco se koristio maleni brod, a od 1820. godine i trajekti. Ogromni trajekti su svakodnevno prevozili putnike i automobile, te su postali veoma značajni za ekonomiju tog dijela zemlje. Za prelazak sa jedne strane na drugu trebalo je 20 minuta, a cijena je iznosila svega 1 $ po vozilu. Dakako, ideja da se ta dva dijela povežu mostom se polako počela usvajati, međutim realizaciju te ideje su usporavali stručnjaci koji nisu preporučavali izgradnju mosta na tom mjestu i čak su je nazivali nemogućom zbog dužine tjesnaca i dubine mora, ali i učestalih i jakih vjetrova i struja koji su dodatno otežavali uvjete. No, svoje rješenje za izgradnju mosta je predložio bivši student inženjeringa James Wilkins, ali troškovi za izgradnju njegove verzije mosta su bili 100 000 000 $ što je bilo znatno više od iznosa kojeg je grad mogao platiti. Tada je Amerikanac njemačkog podrijetla Joseph Strauss predstavio svoj projekt sa cijenom od 17 000 000 $, a vlasti su mu dozvolile gradnju uz njegovo obećanje da će prihvatiti prijedloge stručnjaka s kojima će surađivati, kao i obavezu da most bude potpuno viseći. Glavni inžinjer zadužen za dizajn mosta i za njegovo podizanje bio je Strauss, no pošto nije imao iskustva u dizajniranju visećih mostova čast da dizajnira Golden Gate je pripala Leonu Moisseiffu, koji je dizajnirao i čuveni Manhattan bridge u New Yorku.

Stupovi ovog impozantnog mosta se podižu u visinu od 227.4 metara, dok most visi na kablovima promjera od čak 93 centimetra koji su napravljeni kao snop od 27 572 čeličnih žica. Zahvaljujući njegovoj čvrstoći, ne mogu ga ugroziti ni jako loši vremenski uvjeti. Ukupna dužina mosta je 2 737,4 metra, a danas na dnevnoj bazi preko mosta pređe više od 100 000 vozila. Most ima ukupno 6 traka koje spajaju San Francisco i gradove okruga Marin. Od dana izgradnje pa sve do danas ovaj most je bio zatvoren svega 3 puta: 1. prosinca 1951. godine na 3 sata, 23. prosinca 1982. godine na 2 sata i godinu dana kasnije na 3 sata i 27 minuta, a svaki put je razlog bio jaki vjetar. Osim što je jedan od najznačajnijih mostova SAD-a i veoma važna turistička atrakcija, ovo mjesto je veoma popularno među samoubojicama, odnosno najpopularnije je mjesto za počiniti samoubojstvo na cijelome svijetu. Od mosta do mora Vas dijeli 75 metara, a vrijeme trajanja pada je svega nekoliko sekundi, dok je brzina pada 122 km/h. Kako bi pomogli potencijalnim samoubojicama i spriječili ih u njihovom naumu, lokalne vlasti su na most postavili table i govornice sa kojih u bilo kojem trenutku možete pozvati i dobiti pomoć. Smatra se da je do sada sa ovog mosta u smrt skočilo preko 1 500 osoba!

Photos: ©123rf, Luciano Mortula

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.