Gradovi u kojima je vrijeme stalo

Diljem svijeta postoji jako veliki broj napuštenih gradova. Neki su napušteni zbog rata, klimatskih promjena, elementarnih nepogoda i brojnih drugih razloga, no bez obzira na uzrok ovi gradovi su ostali zaboravljeni i po nekoliko stoljeća, a veliki broj njih danas je zaštićeni kulturni spomenik. Svaki od tih gradova je specifičan na svoj način i svaki od njih posjeduje prekrasne znamenitosti, ali i zanimljivu priču. U nastavku Vam donosimo neke od zaboravljenih gradova, u kojima je vrijeme stalo…

1. Sukhothai, Tajland
Skuhothai je jedan od povijesno najvažnijih i najstarijih gradova na Tajlandu. Grad je dostao rano stekao neovisnost (već u 13. stoljeću) te je postao glavni grad novonastale neovisne države Tai, a prema povijesnim zapisima naseljavalo ga je oko 80 000 stanovnika. Sredinom 14. stoljeća, grad Ayutthaya je osnovan kao glavni grad suparnik Sukhothaija, čime je polako počeo padati njegov utjecaj, a sredinom 15. stoljeća grad je osvojen i samim time je postao dio kraljevstva Ayutthaya, te je potpuno napušten početkom 16. stoljeća.

2. Hattuša, Turska
Ovaj grad je u 17. stoljeću prije Krista bio glavni grad Hetita Carstva, no u 12. stoljeću prije Krista je uništen zajedno sa državom, a poslije tog i potpuno napušten. Prema nekim procjenama povjesničara, grad je naseljavalo između 40 000 i 50 000 stanovnika. Ovaj izgubljeni grad je otkriven početkom 20. stoljeća od strane arheološkog tima iz Njemačke, dok su jedno od najvažnijih otkrića na ovoj lokaciji bile glinene pločice koje sačinjavaju pravni propisi, postupci i književnost drevnog Bliskog istoka. Ovaj arheološki lokalitet je još 1 986. godine stavljen na popis svjetske baštine UNESCO – a zbog svoje urbane organizacije i sačuvane athitekture, gdje se posebno ističu zidine s Lavljim i Kraljevskim vratima, hramovi, kraljevske rezidencije i utvrde.

3. Ciudad Perdida, Kolumbija
“Izgubljeni grad” ili Ciudad Perdida je drevni grad u Sierra Nevadi, točnije u Kolumbiji, koji je osnovan još u 8. stoljeću prije Krista. Sastoji se od niza terasa koje su urezane u planine, popločanih cesta i nekoliko malenih kružnih trgova. Lokalna plemena su ga nazivali Teyuna te vjeruju da je ovaj grad drevni centar njihovih predaka. Nije poznat razlog napuštanja ovog grada smjetenog u prašumi, ali povjesničari se slažu da se to dogodilo tijekom španjolskog osvajanja.

4. Caral, Peruu
Ovaj grad je najstarije pretkolumbovsko naselje južnoameričkih kultura, a nalazi se u dolini rijeke Supe, svega 200 km od grada Lima. Caral je pripadao kulturi Norte Chico koja je razvila i najstariju američku civilizaciju, a bio je naseljen između 2600. i 2000. godine prije nove ere. Naseljavalo ga je preko 3 000 stanovnika, što ga čini jednim od najvećih gradova ove civilizacije. Iako je pronađeno još 17 sličnih naselja kulture Norte Chico, Caral je najveći i najistraženiji. Ima izvrsno sačuvan plan s monumentalnim kamenim građevinama, kao što su 6 velikih piramida, zemljane terase te udubljena kružna dvorišta. Velika piramida ili “Piramide Mayor” potječe iz 2000. godine prije Krista, a ima površinu 4 nogometna igrališta te je najveća građevina andskih kultura.

5. Chan Chan, Peru
Chan Chan je najveći pretkolumbovski grad Južne Amerike, smješten u peruanskom dijelu područja La Libertad. Ovaj prostrani grad, izgrađen tehnikom adobe, izgrađen je oko 850. godine za vrijeme civilizacije Chimú, prijelaznog kraljevstva iz među civilizacija Moche i Inke. Bio je njihova prijestolnica i pretpostavlja se da je na vrhuncu moći u ovom gradu živjelo oko 30 000 ljudi! Zahvaljujući jedinstvenom izgledu, upisan je na UNSECO-v popis mjesta svjetske baštine, a zbog prirodne erozije koja je uništavala veoma vrijednu adobe arhitekturu dosio je i na popis ugroženih mjesta svjetske baštine. Grad je podijeljen na devet kvadratičnih područja visokim i debelim zidinama koje su poznate kao citadele ili palače, a svaka citadela je bila samostalna urbana cjelina sa nekoliko javnih površina (trgova) koje su bile okružene hramovima, nastambama, skladištima i ostalim građevinama.

photos: pixabay.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.