Jedino mjesto na svijetu na kojem živi predak dinosaura

Nacionalni park Komodo, poznat kao i jedini dom Komodo guštera, nalazi se u Indoneziji na području Malih sundskih otoka, na granici dviju indonezijskih provincija Nusa Tenggara Timur i Nusa Tengarra Barat. Područje Nacionalnog parka se sastoji od otoka vulkanskog porijekla, od kojih su tri veća: Komodo, Rinca i Padar, te 26 manjih. Otoci se većinom sastoje od oblih manjih brda, čija visina doseže do 730 metara, a ispresijecani su padinama suhe savane i trnovitog zelenila koji su u kontrastu sa tirkizno plavim morem i bijelim pješčanim plažama. Nacionalni park je osnovan je osnovan 1980. godine kako bi se najveći gušter na svijetu, lokalno poznat pod imenom ”Ora” što u prijevodu znači ”kopneni krokodil”, endemski komodski varan (Varanus komodoensis), kojih ima oko 5 700.

S obzirom da ovi jedinstveni gušteri ne žive nigdje drugdje na svijetu, jako su važni za proučavanje teorije evolucije, a nedugo poslije, zaštita je proširena na svu floru i faunu područja, pa tako i na pomorsko područje. UNESCO je ovo područje 1991. godine stavio pod svoju zaštitu, a nedugo zatim je proglašen Rezervatom flore i faune. U ukupno 4 naselja na ovom otočju živi malo više od 4 000 stanovnika koji se pretežito bave ribolovom i turizmom. Turisti jako vole ovo mjesto zbog ronjenja i bogatog podmorja, tako da je broj turista u stalnom porastu, no ipak je ograničen kako se nebi narušila prirodna ravnoteža u Parku.

Stanovnici otočja su se jednostavno prilagodili životu uz ove zvijeri, te su izgradili kuće na visokim gredama. Naime, komodo rijetko napada ljude, međutim ponekad u naselja mogu zalutati u potrazi za hranom, a od njih se uvijek može očekivati napad, pa čak i kada nisu isprovocirani. S vremena na vrijeme, teško ozljede ili pak ubiju nekog od lokalnih stanovnika koji jako poštuju ove zvijeri jer smatraju da su Komodo gušteri reinkarnacija njihovih preminulih rođaka i prijatelja!

Stručnjaci za mitologiju dijele mišljenje da je upravo Komodo gušter poslužio kao inspiracija za zmajeve koji bljuju vatru i otimaju princeze, te da zapravo sve srednjovjekovne priče potiču upravo s otoka Komodo. No, druga mišljenja se oštro suprostavljaju toj tezi uz objašnjenje da europljani nisu znali za ovog guštera sve do 1910. godine! Komodo gušeri su početkom 20. stoljeća nerijetko opisivani kao ”Prapovijesna čudovišta” u surovoj klimi Indonezije preživljavaju već milionima godina i to kao direktni preci dinosaura. Sposobni su uloviti plijen mnogo veći od sebe, a njihova slina sadržava preko 50 vrsta opasnih bakterija te je dovoljna svega jedna ogrebotina ovog predatora da dospije u krvotok žrtve. Satima mogu čekati plijen u zasjedi, trčati po potrebi, a imaju izrazito izoštren njuh te može nanjušiti plijen na udaljenosti od 4 km. Što se tiče hrane, nisu izbirljivi, a jedan dio njihove prehrane čine i drugi Komodo gušteri.

photos: pixabay.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.