Jezero Malawi: Zvjezdano jezero

Jezera su prekrasne kopnene oaze, jednima izvor hrane, drugima utočište, a trećima teren za brojne aktivnosti. Bez obzira kako su nastala, djelovanjem prirode ili čovjeka, svako od njih je jedinstveno na svoj način. U Africi, kolijevci čovječanstva, između triju država (Malawi, Tanzanije i Mozambik) nalazi se jezero Malawi. Sa ukupnom površinom od 29 600 km2 zauzima deveto mjesto po veličini u svijetu, te treće mjesto u Africi. Duljina jezera iznosi cca 580 km, širina 75 km a prosječna dubina je 292 m (najdublji djelovi dosežu do 706 m, te je po dubini drugo jezero u Africi, odmah poslije Tanganjike). Naziva se ”unutrašnjim” morem te nudi uživanje u pješčanim egzotičnim plažama i bistroplavoj vodi koja je idealna za ronjenje i upoznavanje podvodnog svijeta.

Na sjevernoj, tanzanijskoj, strani jezera uzdižu se Livingstonove planine (2 500 m n/m) s kojih često pušu snažni vjetrovi koji donose iznenadne oluje. David Livingstone, slavni istraživač i misionar, posjetio je ovo jezero 1859. godine te ga je zbog sjaja lanterni ribolovaca prozvao ”Zvjezdanim jezerom”. Tada i nije slutio kako je prikladno opisao jezero. Tek pogled ispod površine vode otkriva jedinstveno čudo prirode: zvijezde su u jezeru Malawi žive…

Gotovo cijeli obalni dio jezera je stjenovit, a bitna karakteristika jezera je savršena bistroća koja se na pojedninim mjestima kreće i do 25 metara! Kupajući se u ovom jezeru (ali općenito u bilo kojem jezeru) imate osjećaj da se kupate u velikom akvariju, što je uzrokovano brojnim ciklidama (Angel Fish) koje su se nastanile u jezeru. Vode jezera su dom za najveći broj jezerskih ribljih vrsta na svijetu te, kako bi se zaštitio ovaj jedinstveni fond, je jezero 1 980. goodine proglašeno Nacionalnim parkom, dok je 1984. godine upisano pod zaštitu UNESCO-a, zbog stotinu endemskih vrsta riba koje su podjednako važne za proučavanje evolucije, poput otoka Galapagos. U jezeru se nalaze i dva otoka, Likoma i Chizumulu (koji pripadaju državi Malawi), ali su okruženi teritorijalnim vodama Mozambika, čiji je dio jezera 2011. godine proglašen rezervatom prirode.

Obale jezera su bogate drvećem baobaba, a stanovnici koji žive uz njegove obale se bave pretežno ribolovom. Naime, jezero je oduvijek pružalo ulov ribe svojim stanovnicima i to najčešće ciklida, koje su naročito važne jer svojom raznolikošću predstavljaju evolucijsku raznolikost. Na obalama jezera se ujedno mogu susresti krokodili, majmuni te vodeni konji, kao i pitoni!

Photo: pixabay.com

One comment

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.