Jodhpur, Plavi grad u Indiji

Svijet je prepun neobičnih i prekrasnih gradova, među kojima se nalaze i Plavi gradovi, a jedan od njih je i Jodhpur, smješten u Indiji. Na prvi pogled Vas i ne čudi zašto je dobio takvo ime, međutim razlog zbog kojeg su svi objekti u gradu obojni u plavu boju je još uvijek nepoznat, no nagađa se da ima veze sa indijskim sistemom kasta. Sve je započelo kada su pripadnici svećeničke kaste Brahmini obojali svoje kuće u plavu boju kako bi se razlikovale od ostalih, međutim nakon izvjesnog vremena istu su stvar učinili i drugi stanovnici! No, ukoliko pitate stanovnike zašto su svi objekti plave boje, oni će Vam reći da na taj način tjeraju komarce, a istu tu teoriju imaju i stanovnici Chefchaouena, Plavog grada u Maroku. Prema drugoj teoriji, stanovnici su željeli stvoriti kontrast pustinji te su upravo iz tog razloga odabrali plavu boja, koja ih podsjeća na boju mora.

Jodhpur je, zahvaljujući plavoj boji, velika turistička atrakcija, međutim najveća atrakcija ovog grada je palača-utvrda Mehrangarh za koju mnogi smatraju da je najveličanstvenija u cijeloj Indiji i koja je podignuta na 120 metara iznad Staroga grada. Zidovi ove utvrde visoki su između 6 i 36 metara, a njezinu izgradnju u 15. stoljeću je započeo osnivač Jodhpura – Jodha, međutim utvrda se tokom narednih godina stalno nadograđivala.

Stanovnici ovog grada (njih približno 900 000) žive u idealnom skladu sa životinjama, rame uz rame, što mnogi pripisuju umirujućem djelovanju plave boje. Ujedno, gotovo uvijek drže vrata svojih kuća otvorenim i na taj način dopuštaju turistima da zavire u njihove privatne domove i na trenutak postanu dio ovog mirnog, plavog grada.

photos: ©123RF

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.