Kapadokija, zemlja prekrasnih konja

Specifičan i jedinstveni krajolik za čiji su nastanak zaslužne vulkanske erupcije od prije 60 milijuna godina i zajednički rad prirode i čovjeka, može se pohvaliti gradovima u stijenama, pogledom na vulkanske doline te mirom i tišinom. Kapadokija je jedna od poznatijih turističkih destinacija u kojoj je priroda pokazala svoju veliku moć. Ova nevjerojatna harmonija vulkanskih planina, oblika i boja je savršeno mjesto za ljubitelje umjetnosti, ali i sve one koji žele uživati u nečem potpuno drugačijem i jedinstvenom. Smještena je u središnjem dijelu Turske, u regiji Anatolija i zbog svoje jedinstvene ljepote i velikih vrijednosti je upisana pod zaštitu UNESCO-a. Kapadokija na perzijskom jeziku ima značenje ”zemlja prekrasnih konja”, a u prošlosti je predstavljala mjesto susreta mnogih civilizacija sa usponima i padovima. Ovo je zemlja prostranih ravnica, brežuljaka i planina, a jedinstveni vulkanski krajolik je rezultat erupcije tri vulkana: Erciies, Hasandag i Gulludag koji su bili aktivni prije više od 60 milijuna godina! Pošto su ovo područje formirale vulkanske erupcije, sastav tih stijena je omogućio stanovništvu da u stijenama uredi mjesto za stanovanje, izgradi podzemne gradove i crkve.

Nedavno je ovdje otkriven grad star 5 000 godina, koji je nadmašio sva dosadašnja arheološka blaga pronađena u Turskoj! Za Turke ovo područje zrači posebnom energijom, a poseban je i zbog svoje duge i bogate povijesti, prvih kršćanskih zajednica isto kao i specifičnih stjenovitih oblika iznutra izdubljenih, a često i nastanjenih. Pretpostavka je da su prvih nekoliko slojeva izgradili drevni Hetiti još oko 1 200. godine prije Krista, a nakon njih su na ovo područje došli Perzijanci koji su ovom području nadjenuli današnje ime, a nedugo poslije njih ovim područjem su zavladali Rimljani. Uskoro je kršćanstvo procvjetalo na ovom području, a u tom razdoblju (od 4.-11. stoljeća), nastala je većina crkava i samostana te podzemnih gradova koji se kriju na ovom području. Kasnije, za vrijeme otomanskog carstva, kršćani su tretirani s tolerancijom i poštovanjem, a crkve nisu pretvarana u džamije već su sačuvane i predstavljaju turističku atrakciju.

Zbog svega navedenog, turizam cvjeta na ovom području, a u tu svrhu su otvoreni brojni hoteli te veliki broj dodatnih aktivnosti kao što je jahanje, vožnja džipova ili ono najpoznatije – let balonom iznad cijelog ovog područja! Turisti se ovdje osjećaju dobrodošlima i dobiju utisak da je sve pripremljeno kako bi se oni proveli na najbolji mogući način. Ono što Kapadokiju čini posebnim mjestom je činjenica da lokalno stanovništvo i dalje živi u skladu s prirodom i uživa u seoskom načinu života. Ovdje nema luksuznih odmarališta i modernih građevina, već su stare kuće pretvorene u boutiqe hotele. Ovo je idealno mjesto za odmor i uživanje u prirodi, ali i područje za koje bez pretjerivanja možemo reći da je muzej na otvorenom! Centar Kapadokije je gradić Goreme, u kojem u očuvanim kamenim špiljama žive obitelji, a kuće se ”prenose” sa koljena na koljeno i sežu još najstarija razdoblja. Još jedna zanimljiva lokacija koju morate obići su gradovi pod zemljom. Naime, u doba najezde arapskih plemena, lokalno stanovništvo se skrivalo u gradove pod zemljom u kojima su znali ostajati i po nekoliko mjeseci, a kao najpoznatije ističemo Derinkuyu, Mazi i Civelek Cave.

Jedna od najzanimljivijih turističkih atrakcija u Kapadokiji je let balonom. Ujedno, to je i najbolji način da vidite cijelo ovo jedinstveno područje i uživate u ovom posebnom doživljaju. Letovi najčešće započinju u ranim jutarnjim satima, ponekad se potrebno ustati i prije 4 sata, no nakon polijetanja i prekrasnih pejzaža koji zauvijek ostaju u sjećanju zaboraviti ćete na rano ustajanje. U pravilu, istodobno može letjeti 100 balona, a let traje oko sat i pol vremena.

photos: pixabay.com

One comment

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.