Kapucinska kripta, Rim

Ispod crkve Santa Maria della Immacolata Concezione dei Cappuccini u Rimu nalazi se nadasve neobična kripta koja čuva kosti više od 4 000 svećenika koji su umrli između 1528. i 1870. godine. Kripta se sastoji od ukupno 6 malih kapelica, i sve osim jedne su ukrašene kostima, dok na ulazu u jednu od kapela posjetitelje očekuje poruka dobrodošlice: “Što si ti sada, nekada smo bili mi, a ovo što smo mi sada, biti ćeš ti”.

Gradnja crkva je započela 1626. godine prema nalogu tadašnjeg Pape Urbana VIII., čiji je brat, Antonio Barberini, bio kapucinski svećenik. Crkva se nalazi u znamenitoj ulici Veneto, jednoj od najljepših i najpoznatijih ulica u Vječnom gradu. Sagrađena je prema nacrtu Antonia Casonia, a osim oltara i kripte, sastoji se i od nekoliko bočnih kapela, a u jednoj od njih se nalazi tijelo sv. Feliksa, a u drugoj tijelo Blaženog Krispina. Zidove ove crkve krase znamenita remek-dijela poput čuvene i svima poznate freske Svetog Mihaela Arkanđela, djelo Guida Renija. No, ono po čemu je ova crkva poznata nisu niti njezine bočne kapele niti umjetnine koje čuva, već po kapucinskoj kripti. Njezino osnivanje naložio je već spomenuti Antonio Barberini, brat tadašnjeg Pape, i to tako da je naložio da se skupe kosti tisuće kapucinskih svećenika, odnosno da se otkopaju iz grobnice i prenesu u kriptu, dok je prema nalogu pape Urbana VIII. tlo kripte posuto zemljom iz Jeruzalema!

Nakon što su kosti poredane po zidovima u dekorativnom stilu baroka i rokoko-a, svećenici su počeli u kripti sahranjivati mrtve (rodbinu i prijatelje), ali i tijela siromašnih Rimljana. Nakon što bi leš proveo 30 godina pod zemljom, bio bi otkopan, a njegove kosti bi se potom izložile na zid. Kao što je već spomenuto, kripta je podjeljena na 6 prostorija: Kripta uskrsnuća, Misinska kapela, Kripta lubanja, Kripta zdjelica, Kripta nožnih i butnih kostiju i Kripta tri kostura. Sve prostorije su osvjetljene samo prirodnom svjetlošću koja dolazi kroz pukotine, a prije počinka svećenici su svake večeri dolazili u ove prostorije, molili se i razgovarali o danu koji je prošao. Inače, cijela ova kripta (uz poruku na ulazu) može se promatrati kao poruka ljudima da je život prolazan. Ne treba niti spominjati da je kripta velika turistička atrakcija, a tokom povijesti brojne poznate ličnosti su je posjetile i o tome ostavile pisani trag.

photo: pixabay.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.