Karneval u Rio de Janeiru

Najspektakularniji karneval na svijetu, onaj u dalekom Rio de Janeiru, ove godine počinje u petak, 13. veljače, kada će gradonačelnik ovog grada okruniti kralja Moma i predati mu ključeve grada. U tom trenutku, šareni konfeti će poletjeti u zrak, a duž Sambadroma odjeknuti će veseli ritam. Sljedećih pet dana, do 17. veljače, ovim gradom će prošetati i zaplesati najljepše žene Južne Amerike i najbolje škole sambe, a ujedno će biti organizirani i odlične zabave. Vrhunac samog karnevala je smotra najboljih škola ovog zanosnog plesa – “Samba parada”, koja je apsolutno jedinstven događaj diljem svijeta – na jednom mjestu mogu se vidjeti vrhunski plesači, blještvi kostimi, bučni i veseli tonovi sambe, najveća gužva ali i najsposobniji lopovi.

“Samba parade” je tradicionalno natjecanje plesnih škola, a suci su posjetitelji koji daju ocjene plesačima na Sambadromu koji se gradi isključivo za ovu priliku. Direktan prijenos ovog događaja je izravan diljem svijeta, međutim vjerujemo da je samo sudjelovanje na Sambadromu zanimljivije. Sama parada nije ulično prešetavanje i pleasenje tijekom kojeg se svako prešetava kako stigne. Naprotiv, ovo je izuzetno pažljivo iscenian i organiziran događaj u kojem se točno zna tko što radi i u kojem svaki sudionik ima svoju ulogu i kostim te ne smije naoustiti svoj prostor.

Inače, Sambadrom je podijeljen u ukupno 12 odjeljenja i postoji ”pravilo” da treba izbjegavati mjesta u 10, 11. i 12, dok su najbolje 6, 7. i 8. odjeljenje. Hotelski smještaj za karneval rezerviran je i po četiri mjeseca ranije, kao i karte za Sambadrom. Dakako, što se održavanje samog eventa bliži, hotelski smještaj je sve skuplji.

Što se tiče Sambe, nju možete učiti tokom cijele godine, au školama odmah po završetku aktualnog karnevala započinju pripreme za onaj sljedeći. Popualrne Samba večeri se redovno oržavaju, kako bi se zainteresirani mogli pripremiti za karneval, a ove zabave su veoma popularne među mladima ali i starijima. Samba, međutim, može da se nauči tokom čitave godine.

photos: pixabay.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.