Kinabalu, botanički vrt na vrhu Bornea

Posljednjih dana, Malezija se spominje u svim svjetskim medijima, nažalost u tragičnom kontekstu, no mi ćemo se osvrnuti na jednu od prirodnih ljepota ove azijske države, planinu Kinabalu. Malezija je država jugoistočne Azije, točnije federacija koja se sastoji od 13 država i tri savezna teritorija, dok ju Južno Kinesko more dijeli na dvije odvojene zemljopisne cjeline: Zapadnu Maleziju koja graniči na sjeveru s Tajlandom, a na jugu sa Singapurom te Istočnu Maleziju koja obuhvaća sjeverozapadni dio otoka Borneo, a graniči s Indonezijom i sultanatom Brunej. Malezija je zemlja različitosti, različitih ljudi i kultura. Zahvaljujći različitostima u nacionalnosti stanovnika, različite vjere su prisutne na otoku, a islam je dominantna, usvojena još u 14. stoljeću, no veliki dio stanovništva su kršćani te hinduisti. Bogata kulturna baština i pregršt godišnjih događanja, ukusna kuhinja i tradicionalna ahitektura, u kombinaciji sa prekrasnom prirodom su dovoljni razlozi da zavolite ovu državu! Ovdje se nalaze prekrasne plaže i tropske prašume, dok su nacionalni parkovi idealni za planinarenje i promatranje divljih životinja, a za one hrabrije i željne avanturizma – rafting i istraživanje špilja!

Malazijski arhipealg se proteže od Indonezije do Filipina, čime je Malazija postala važna trgovačka luka na putu između Indije i Kine, dvije velike trgovačke velesile još u srednjem vijeku, što je doprinjelo njezinom ekonomskom razvoju. Do prije 15 godina, bila je jedna od nedovoljno razvijenih azijskih država, no danas je među nositeljima sbjetskog razvoja i tehnologije! Glavni grad Malezije je Kuala Lumpur, grad kojim dominiraju Petronas Twin Towers, koji su ujedno simbol moći malezijske ekonomije. Sa 451,9 metara visine tornjevi su se nadvili nad gradom, koji je do nedavno bio nerazvijeno naselje. Popularno nazivan KL, primjer je grada u kojem se na najbolji mogući način spajaju sve moguće različitosti, počevši od ljudi, preko kulture do tradicije. Brojne su znamenitosti koje nudi, počevši od starih kolonijalnih zgrada (dugo vremena je bio britanska kolonija), prekrasne džamije i hramovi, živopisne tržnice, muzeji. Glavni trg Merdek ponosno nosi navodno najviši stup za barjak na svijetu (100 metara!), dok trgom dominira Padang, travnjak na kojem je Malezija 1 957. godine proglasila neovisnost. U blizini se nalazi Majsid Jamek džamija, inspirirana indijskom arhitekturom, te najstarija džamija u gradu. Kuala Lumpur je vjerojatno jedino mjesto na svijetu gdje se tropska prašuma može naći u samom središtu. Prašuma naziva Bukkit Nanas se prostire na jedanaest hektara i prepuna je poučnih staza koje pružaju uvid u bogati životinjski život unutar nje!

Planina Kinabalu je smještena unutar istoimenog nacionalnog parka, u državi Sabah unutar Malezije (sjeverni dio otoka Bornea). Sa svojih 4 095 metara je jedna od najviših u jugoistočnoj Aziji (do 1997. godine se smatralo da je planina viša, no sateltskom tehnologijom je precizno izmjerena njezina visina). Zahvaljujući jedinstvenim oblicima i važnim biološkim lokalitetima sa preko 4 500 vrsta živih bića, Nacionalni park Kinabalu je 2000. godine upisan pod zaštitu UNESCO -a, kao vrijedan prirodni lokalitet. Inače, Kinabalu je svjetski poznata po golemoj botaničkoj i biološkoj raznolikosti, ali i po velikom broju endemskog bilja (veliki broj biljaka pronađenih ovdje ne postiji nigdje drugdje na svijetu!), a nedavna istraživanja su potvrdila da na planini postoji preko 5 000 vrsta biljaka. To su samo neki od razloga zašto je Kinabalu jedno od najvažnijih svjetskih bioloških lokaliteta! Osim bogatog biljnog svijeta, područje planine se može pohvaliti i životinjskom raznolikošću, tako da ovdje obitava preko 320 vrsta ptica te oko 100 vrsta sisavaca.

Na Kinabalu se svakodnevno penje 20 – 30 penjača iz cijeloga svijeta, koji prolazeći kroz različite vegetacijske i klimatske zone zasigurno uživaju i ovoj biološkoj raznolikosti. Do vrha planine postoje brojna odmarališta, gdje penjači mogu u miru sjesti i odmoriti i pojesti zdravi obrok za dodatnu, prijeko potrebnu energiju. Uspon na Kinabalu predstavlja izuzetnu turističku atrakciju, te se brojni turisti (sa iskustvom ili bez njega) odvaže osvojiti vrh planine, a mnogi od njih uspješno izvrše svoj postavljeni cilj!

photos: pixabay.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.