Kineski zid

O Kineskom zidu više-manje je sve poznato. Ali, da obnovimo znanje, navedimo neke od ključnih i zanimljivih podataka vezanih uz najveću građevinu na svijetu koja je ujedno i svrstana u 7 svjetskih čuda.

Zid se proteže od stepa srednje Azije pa sve do Žutog mora. Glavna namjena je bila zaštita od barbarskih nomadskih plemena – poglavito od Huna. Kineski zid se sastoji od skupine isprekidanih dijelova koji su u postojećem stanju sveukupno dugački preko 8 i pol tisuća km, a u prvobitnom su bili dugački preko 21 tisuće km.

Početak gradnje zida bio je 214.g. pr. Kr. prema naredbi prvog cara ujedinjene Kine, Čin Ši Huangdija. Zid je građen uglavnom od kamena a vezivni materijal je bila glina. Zadnja faza gradnje je bila u vrijeme dinastije Ming i od tada je zid zadržao svoj prepoznatljivi oblik. Prosječno zid je visok oko 16 m. Sa unutrašnje strane zida su sazidane kamene stepenice i hodnici. Na svakih nekoliko stotina metara je podignut toranj za prijenos dimnih signala. Kad je stigla neprijateljska vojska, kule su se koristile kao obrambene utvrde, a tornjevi su prenosili dimne signale. No ipak, i tako organizirana obrana nije uvijek bila dovoljna. Đingis Kan je brže jahao nego što su oni gradili te ga je kao i drugi osvajači redovito zaobilazio. Danas je Kineski zid prvorazredna turistička senzacija.

Photos: ©123rf, 赵 建康

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.