Koruška, idealni odmor na južnoj strani Alpa

Koruška je najjužnija austrijska savezna regija, smještena u srcu alpsko-jadranskog prostora. Na jugu graniči sa Slovenijom i Italijom, te je sjecište triju kultura: austrijske, talijanske i slovenske. Površinom se prostire na preko 177 km od istoka prema zapadu, te 68 km od sjevera prema jugu. Glavni grad pokrajine je Klagenfurt, renesansni grad star preko 800 godina, o čemu svjedoče palače i građanske kuće. Osim što je najveći grad pokrajine Koruške, ujedno je i pulsirajuće središte cijele pokrajine. Brojne su turističke atrakcije koje trebate pogledati u ovom gradu, no jedna od najprepoznatljivijih (ujedno i simbol grada) je kip zmaja Lindwurma s fontanom Lindwurm, na Neur Platzu.

Koruška se može pohvaliti sa preko 200 kupališnih jezera (najvećim dijelom sa bistrom vodom) koja pozivaju na kupanje i uživanje (temperatura doseže do 28 stupnjeva). Mnogobrojna kupališta su pravi raj ne samo za one koji se žele okupati i osunčati, već i za one koji žele istražiti okulicu u blizini jezera (zahvaljujući lijepo uređenim šetnicama). No, ovo područje je ujedno idealno i za brojne druge aktivnosti kojima možete uljepšati svoj odmor (biciklizam, planinarenje, golf). Svijet koruških brda i jezera podjednako odušeljava rekreativne bicikliste, kao i brdske bicikliste. Ovjde možete biciklirati laganim tempom oko jezera po tematskim biciklističkim stazama ili duž svima poznate dravske biciklističke staze duge 366 km. Oni koji traže adrenalinska uzbuđenja, mogu uživati u plovidbi kanuom ili kajakom, raftingu ili penjačkim avanturama.

Koruška je pojam tradicionalnog zimskog odmora na južnoj strani Alpa, a njezin položaj jamči pravu radost zimskih aktivnosti: 32 skijaška područja s preko 1000 kilometara skijaških staza, brojni obiteljski spustovi, široke staze, preko 300 modernih skijaških liftova te najljepše osunčane terase sa otvorenim pogledom prema Alpama! Alpski skijaši u Koruškoj imaju veliki izbor najljepših alpskih predjela: Heiligenblut ili Nassfeld, Bad Kleinkirchheim ili Mölltaler Gletscher.

Jedan od načina za upoznati neko područje je zasigurno hrana (kuhinja). Ovdje možete uživati u bogatim okusima alpsko-jadranske kuhinje, u regionalnim specijalitetima koji su nastali pod utjecajem prehrambenih kultura triju zemalja. Specijaliteti Koruške su omiljeni među gurmanima iz svih krajeva svijeta. Kako i ne bi bili kada se koriste najbolji i najkvalietniji sastojci, a ujedno i veoma zdravi. Životinje koje se hrane svježim biljkama na preko 3000 metara nadmorske visine garantiraju Vam ukusan i zdrav ručak! Svakako kušajte koruški Kasnudel (svojevrsni koruški zaštitni znak), spravljen od svježeg sira, krumpira i metvice ili Ritschert, pikantno varivo od ječmene kaše, graha i dimljenog mesa.

Koruška svojim posjetiteljima ne nudi samo sportske aktivnosti i uživanje u prirodi, već je ujedno i pozornica umjetnosti, kulture, glazbe i slikarstva! Ovaj držaesni krajolik sastavljen je od brda i jezera koja su oduvijek bili inspiracija brojnim umjetnicima. Mnogi književni velikani poput Petera Handkea ili Gerta Jonkea su svoja velika djela stvarali upravo ovdje. U Koruškoj se nalazi preko 90 muzeja koji odražavaju raznolikost pokrajine. Na izboru imate od Muzeja rudarstva do Muzeja Eboard, od Muzeja moderne umjetnosti do Muzeja Koruške, ali i veliki broj galerija. Koruška zaista budi želju za kulturom: kameni svjedoci kao što su iskopine, tvrđave i dvorci, samostani i crkve pripovijedaju o drevnim vremenima, a šarolik spektar festivala, izložbi, kazališnih predstava i koncerata pozivaju vas da se uputite na kulturno-istraživačko putovanje, a ukoliko svemu tome pridodamo korušku gostoljubivost i krajolik obilježen južnjačkim podnebljem, teško da ćete naći ljepši kraj za uživanje u kulturnim ljepotama!

Koruška je već godinama sinonim za idealni odmor na južnoj strani Alpa, bilo da je riječ o skijanju ili proljetnom i ljetnom odmoru! Ukoliko želite istražiti mogućnosti koje Vam pruža Koruška, kontaktirajte nas te ćemo Vam u najkraćem mogućem roku ponuditi ono najbolje!

Napomena: kupite Karnten Card i uživajte u brojnim pogodnostima: vožnja brodom, žičarama, ulaz u zoološki vrt, muzeje, galerije,… Možete je kupiti na preko 140 prodajnih mjesta po cijeloj Koruškoj, te u turističkim uredima. Ujedno, u velikom broju smještajnih objekata je uključena u cijenu.

Turistički vodič: Austrija

photos: ©123rf

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.