Krf, najzeleniji otok Sredozemlja

Krf je poznat kao otok boga Posejdona, otok koji je prema grčkoj mitologiji ime dobio prema prekrasnoj kćeri riječnog boga Asopa, nimfi Kerkiri, koju je oteo Posejdon. Ujedno, u Homerovim zapisima inspirativne Odiseje, upravo na ovom otoku je Odisej pronašao sklonište na kraju svojih lutanja, u okrilju kralja Alkinosai i njegove kćeri Nafsike. Poznat je i kao otok bogate povijesti i kulture, smaragdnih uvala, kristalno čistog mora, luksuznih hotela, prekrasnih plaža i nepreglednih brda obraslih mediteranskom kulturom.

Sveti Spiridon je zaštitnik otoka, koji vrlo slično Gospi Sinjskoj, izveo čudo i potjerao Turke s otoka davne 1716. godine, tako da je to jedno od učestalijih imena na otoku. Glavni grad otoka je istoimeni Krf, grad koji je pod zaštitom UNESCO-a, zahvaljujući jedinstvenoj ljepoti i bogatstvu kulturno povijesnim znamenitostima. Ulice ovog grada su živahne, prepune prozorskih okana i starih fasada koje mnogo govore, ali koje su ipak na neki svoj način romantične. Grad Krf jednostavno odiše jedinstvenim šarmom te je zasigurno jedan od najimpresivnijih gradova Grčke, i najveći je grad jonskih otoka. U njegovoj arhitekturi dolazi do spajanja utjecaja bivših vladara: Venecijanaca, Francuza i Engleza. Srce grada je Spianada, trg koji na najbolji mogući način opisuje povijest Krfa. Trg Spianada, kojeg na otoku nazivaju još i Esplanade, utemeljen je za vrijeme venecijanske vladavine, dok je za vrijeme francuske vladavine pretvoren u park kakav se zadržao sve do današnjih dana. Trgom dominiraju njegova tri povijesna lica: Palača Agion Michael Georgiou – britanska neoklasična građevina, Stara utvrda iz nevencijanskog razdoblja te Liston’s Volta – mali Pariz otoka Krfa.

No, nije samo glavni grad Krf toliko jedinstven i očaravajući. Gradić Sidari, udaljen 32 km od glavnog grada Krfa, stekao je svjetsku reputaciju zahvaljujući ”kanalu ljubavi”, prirodnom fenomenu koji se nemože često vidjeti – stazi između dvije zastrašujuće litice koju je lako propješaćiti zahvaljujući plitkom moru. Prema legendi, onaj tko prođe njime, doživjeti će vječnu ljubav! Ovaj gradić je jedno od najvažnijih turističkih središta na otoku koji je uspješno održao otočni šarm i tradiciju: slikoviti seoski trg, seoska crkva, prostrane plaže, plitko more i zastrašujuće hridi koje vire iz mora stvorili su od ovog grada omiljeni motiv na razglednicama koji je poslan s ovog otoka. Inače, Sidari je jedno od najstarijih naselja na otoku – arheolozi su ovdje pronašli tragove iz neolitskog doba, civilizacije koja je na ovim prostorima obitavala još prije 3 000 godina pr. Krista.

Zasigurno jedna od najpoznatijih prirodnih ljepota otoka Krka je Paleokastritsa, koji se sastoji od šest malenih zaljeva s nevjerojatno čistim morem i okružen brežuljcima s maslinicima, čempresima i stablima limuna. Prema legendi, Paleokastritsa je bila prijestolnica boga Alcinousa, dok je stijena nad morem poznata pod nazivom Kolovri – brod kojim se Odisej vratio kući. Ujedno, ovdje se nalazi i nadaleko poznati samostan Panagia Paleokastritssa. U selu Gastouri se nalazi palača Achillion, turistička atrakcija sagrađena 1890. godine kao ljetna rezidencija austrijske carice Sissy koju je kupio Kaiser Wilhelm njemački, dok je u njoj rođen i britanski princ Phillip.

Na južnom dijelu otoka, nalazi se kozmopolitsko središte Benitses, čija turistička infrastuktura zadovoljava i one najzahtjevnije turiste. Benitses je poznat i po bogatom noćnom životu, kao i po bogatoj ponudi aktivnog odmora. Tu se nalazi i Muzej mora kojeg je 1989. godine osnovao ronioc i kolekcionar Napoleonta Sagya. Zapadno od grada Krfa nalaze se dva slikovita otočića, Valcherena i Podikonisi, koji predstavljaju svojevrsni zaštitni znak otoka Krfa, ali i cijele Grčke, gdje je prema predaji bilo pristanište slavnog Odiseja. Riječ je o omiljenoj turističkoj atrakciji koju većina turista ne želi propustiti.

ZANIMLJIVOSTI:
– Krf je poznat kao jedan od najzelenijih otoka Grčke, zahvaljujući bujnoj vegetaciji i divljim biljkama kojima otok obiluje te blagoj mediteranskoj klimi i velikim količinama padalina za vrijeme zimskih mjeseci.
– Omiljena je destinacija europskih umirovljenika koji ovdje tijekom babljeg ljeta mogu boraviti jeftinije nego da ostanu kod kuće na hladnom sjeveru.
– Točno preko puta grada Krfa nalazi se otok Vido (Vidos) na kojem se nalazi srpski ratni mauzolej iz Prvog svjetskog rata u kojem je sahranjeno 3 000 srpskih vojnika, dok u moru oko otoka koji je poznat pod nazivom Plava grobnica počiva još oko 20 000 Srba.

photos: pixabay.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.