Lokve, idealno mjesto za odmor i rekreaciju

U zapadnom dijelu Gorskog kotara nalazi se Lokvarski kraj sa svojim zanimljivostima, od kojih izdavajmo Lokvarsko jezero, špilju Lokvarku, park-šumu Golubinjak te Muzej žaba. Naselje Lokve, smješteno u srcu Gorskog kotara, podno vrhova Risnjaka, u predivnom prirodnom ambijentu i planinskoj klimi, pruža bezbroj mogućnosti za rekreaciju, odmor i osvježenje. Prvi puta se spominje 1481. godine, a izgradnjom Luizijanske ceste mjesto se počelo razvijati kao prometno središte, koje je povezivalo unutrašnjost s priobaljem.

Lokvarsko jezero je smješteno u srcu Gorskog kotara, i napravljeno je izgradnjom brane 1954. godine. Savršeno se uklapa u ovaj prirodni ambijent te pruža pravo zadovoljstvo svim ljubiteljima prirode i sportsko-rekreativnih aktivnosti. Jezero je ujedno i pravi izazov za ljubitelje ribolova (1973. godine u jezeru je ulovljen svjetski rekord jezerske pastrve težine 25,4 kg), a od ostalih riba u njemu obitavaju klen, šaran, karas i druge vrste. Obale ovog jezera su okružene carstvom crnogorične šume jednostavno pozivaju na istraživanje, ali i na rekreaciju i uživanje u prirodi! Na samoj obali jezera nalazi se Bistro Jezero u kojem možete probati izvrsne lokalne specijalitete: žablje krakove na nekoliko načina, punjene pastrve, te jela od divljači.

Lokvarska špilja je otkrivena 1912. godine i jedna je od najvećih u Hrvatskoj koja je uređena za turistički posjet. Stalna temperatura u njoj je 6-8 °C, tako da ukoliko se odlučite za posjet obavezno se toplije obucite! Špilja je dugačka 1200 metara koji su podjeljeni na 4 galerije, no za posjetitelje je dozvoljeno razgledavanje do 900 metara, odnosno 3 galerije. Uređene staze i stepenice vode do dvoranskih prostora u kojima se nalaze mnogi zanimljivi spiljski kameni ukrasi i saljevi, te do podzemnog jezera. Obilazak u pratnji vodiča traje 45 minuta, minimalni broj osoba je 5, a djeca za posjet moraju biti starija od 4 godine, a cijena je 30 Kn.

Muzej žaba u Lokvama je dom za više od 1000 eksponata žaba iz cijeloga svijeta! Žabe su veoma bitne za ovaj kraj te su s njima povezana i brojna događanja: Žabarski tjedan (30.04.-03.05.), Žabarske igre (01.05.) i Žabarska noć (02.05.). U ovom muzeju možete upoznati, vidjeti i naučiti sve o žabama i njihovom životu, o povijesti žabarstva u Lokvama, o žabarskim noćima, lovu na žabe, te likovnim i literarnim radovima na hrvatskom jeziku i dijalektu.

Postav muzeja:
– vivarij – žive žabe naših krajeva u okruženju koje oponaša prirodne uvjete u staništu
– razvitak žabe od ikre do punoglavca i žabe
– dokumentarni film i audio i video snimke o žabama
– predatori koji ugrožavaju žablju populaciju
– panoi o egzotičnim žabama iz cijelog svijeta
– preparirane žabe – prvaci u žabljim skokovima
– posebno vrijedne žabe – umjetnička djela
– ostale žabe – suveniri i igračke iz cijelog svijeta
– kušaonica “Žablje krvi”, prirodnog likera od šumskih plodova

Park šuma Golubinjak je velika zelena čistina okružena stablima crnogorice koja se uzdižu visoko iznad bijelih stijena i posjetitelje ostavlja bez daha! Ovdje možete uživati u odmoru u prirodi, ali i u uređenim pješačkim stazama koje će Vas odvesti do ”Kraljice šume” – divovske jele starosti od preko 250 godina ili ”Paklenih vrata” – otvora u stijeni. Također, možete prošetati i do Ledene i Golubinje špilje. U Ledenoj špilji snijeg i led se zadržavaju često i u ljetnim mjesecima, a Golubinja špilja dobila je naziv po golubima dupljašima koji su obitavali u njoj. Golubinjak uz ugostiteljski obrt ima ponudu i iznajmljivanja prostora za roštiljanje te dječje igralište, a za one aktivnije višenamjensko sportsko igralište i boćalište.

Turistički vodič: Primorsko goranska županija

Gdje smo:

photos: TZ Lokve, Stanislav Horaček

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.