Lonjsko polje, park bioraznolikosti

Ljubitelj ste prirode i želite iskoristiti sve njezine blagodati, ali ujedno i naučiti nešto više? Provedite vikend ispunjen aktivnostima u Lonjskom polju i napunite baterije za novi radni tjedan! Smješteno između Siska i Nove Gradiške, najveće je zaštićeno poplavno područje cijelog dunavskog sliva s vrijednim ekološkim obilježjima. Posebnu ljepotu mu daju poplavne šume hrasta lužnjaka te pašnjaci ispresijecani mrežom vodenih površina.

Tragovi naseljavanja na ovom području vraćaju nas u rimsko razdoblje, a sam naziv rijeke Lonje potječe od latinskog naziva ”aqua longa”, koja je s vremenom dobila ime Lonia, a danas se naziva Lonjom. Ističe se velikim bogatstvom biljnog i životinjskog svijeta, a zanimljiva je i arhitektura posavskih drvenih kuća, koje su zbog svoje ljepote, očuvanosti i brojnosti pravi spomenik graditeljske baštine. Ovdje obitava preko 550 vrsta biljaka vlažnih i močvarnih područja, tako da ovdje možete vidjeti bijele rode, žličarke, čaplje te brojne druge ptice selice. Unutar parka se nalaze dva područja, Krapje đol i Rakita, koja su proglašena posebnim ornitološkim rezervatim. Šetnja Lonjskim poljem omogućiti će Vam susret sa ostalim životinjama, te ćete tako sresti posavskog konja, svinje, pse goniče… Također, imati ćete priliku vidjeti kako se stoka izvodi na pašu, baš kao nekada…

Uz bogatstvo flore i faune, ovdje možete posjetiti i europsko selo roda, Čigoč, smješteno u samom srcu Parka prirode. Zbog iznimno pogodnih prirodnih uvjeta, gotovo se u svakoj kući ili štali svijaju bijele rode, te ih je više nego ljudi. U 45 aktivnih gnijezda boravi preko 200 roda (a ljudi ima svega 120-ak). Selo Čigoč je odličan primjer suživota čovjeka i prirode! U razasutim selima Lonjskog polja moguće je vidjeti tradicijske posavske kuće, a mnoge od njih su starije od 200 godina! Kuće su većinom građene od drveta – hrastovine, tradiconalnog materijala Posavine i daju veoma slikovit izgled ovim naseljima. Na okućnicama su sačuvane tradicijske gospodarske zgrade različitih vrsta: štale, sjenici, suše (spremišta, drvarnice), svinjci, koševi za kukuruz.

Ovdje možete uživati u tradicionalnim posavskim kućama ”čardacima” i uživati u ukusnoj domaćoj hrani, ali i u smještaju u tradicionalnim sobama. Oni najmlađi će zasigurno uživati u dvorištu ovih kuća po kojima još uvijek hodaju kokice sa svojim pilićima. Svaka od kućica će Vas definitvno vratiti u prošlo vrijeme kada je čovjek živio u skladu s prirodom te će Vam omogućiti da uživate u trenutcima mira i opuštanja, ali i u odličnoj domaćoj hrani!

No, ovdje možete uživati i u brojnim aktivnostima. Za zaljubljenike u športski ribolov Lonjsko polje je idealan izbor zbog velikog broja ribljih vrsta (šaran, štuka, som, babuška). Za uvjete robolova i za cijene dnevnih dozvola, informirajte se u upravi Parka Prirode. U samom parku se nalaze dvije službene pješačke staze: ”Tajne Čigoćkog trokuta” te ”Staza Posavca”. Kojom god stazom da krenete uživati ćete u prekrasnom krajolku, svježem zraku i uz društvo životinja! U infocentru parka u Krapju unajmite kanu i uživajte u predivnom posavskom krajobrazu na rječici (kanal) Veliki Strug, koji je zadržao još uvijek svoj prirodni tok, a rekreacija kanuom u ovoje predivnoj oazi zelenila zasigurno će biti savršen doživljaj za cijelu obitelj!

Cikloturističke rute u Parku prirode Lonjsko polje, koje povezuju Posavinu s Moslavinom i Pounjem, lagane su i ugodne za vožnju, pogodne za obiteljski turizam i rekreaciju. Visinska razlika gotovo je neprimjetna jer nema većih uspona, a promet na cestama kojima rute prolaze veoma je rijedak, pa su iznimno sigurne. Sve su rute vrlo dobro označene cikloturističkom signalizacijom, te su uređene odmorišne postaje.

Biciklističke rute (ukupno 301 km):
Ruta I POSAVSKA RUTA Sisak – Čigoć – Mužilovčica – Krapje – Jasenovac – Mlaka (76 km)
Ruta II SUBOCKA RUTA Krapje – Jasenovac – Novska – N. Subocka – St. Subocka – Plesmo – Krapje (41 km)
Ruta III LIPOVLJANSKA RUTA Krapje – Plesmo – St. Subocka – N. Subocka – Lipovljani – K. Velika – Trebež – Krapje (39 km)
Ruta IV SUNJSKA RUTA Kratečko – Sunja – Staza – Slovinci – Živaja – H. Dubica – Jasenovac (50 km)
Ruta IV (altrnativna) UNSKA RUTA Kratečko – Sunja – D. Hrastovac – Stubalj – H. Kostajnica – H. Dubica – Jasenovac (61 km)
Ruta V MOSLAVAČKA RUTA Čigoć – Gušće – Svinjićko – Stružec – Osekovo – Ravnik – Popovača (34 km)

Dakako, nemoguće je opisati osjećaje koje će u Vama izazvati posjet ovom jedinstvenom parku prirode, već Vam samo možemo preporučiti da svoj vikend provedete u njemu i vratite se prepuni dojmova!

 

photos: 123RF

One comment

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.