Machu Picchu, Izgubljeni grad Inka

Na najvišem dijelu Istočnih Anda, na istočnim padinama planisnkog lanca Urubamba, na visini od 2 350 m nadmorske visine, nalazi se sveti grad Inka, Machu Picchu. Mnogi će se složiti da predstavlja vrhunac svih vrhova Južne Amerike, iako nije najviši vrh. Nastao je oko 1400. godine (smatra se da je izgrađen kao posjed Inka cara Pachacutija), međutim gotovo 400 godina grad je ležao potpuno zaboravljen, tako da se razlogom naziva Izgubljeni grad Inka. Zasluge za njegov pronalazak pripadaju američkom arheologu Hiramu Binghamu, koji je 1911. godine boravio u Južnoj Americi, na kongresu u Čileu. Putujući preko Perua, od domaćeg stanovništva je čuo priče o zaboravljenom gradu Inka kojeg konkvistadori nisu nikada otkrili. Nakon fascinantnog otkrića, vratio se u Ameriku, dobio vrijedna sponzorstva i sljedeće tri godine se bavio Izgubljenim gradom, pokupio svu slavu i svoje ime upisao u povijest!

Već 1924. godine peruanska je vlada izgradila željezničku prugu do mjesta Aguas Calientes od koje do Izgubljenog grada ima svega nekoliko sati hoda. No, danas na ovoj relaciji voze uistinu luksuzni panoramski vlakovi i to uz tok divlje Urubambe, tako da ova vožnja predstavlja atrakciju sama po sebi. No ipak, najveća atrakcija je Machu Picchu, izgubljeni grad drevne civilizacije koji je svega stotinjak kilometara udaljen od glavnog grada. Postoje brojne teorije zašto ovaj grad preko 400 godina nitko nije mogao pronaći. Pa, ne radi se o nekim najvišim vrhovima niti nepristupačnom terenu! No, nakon otkrivanja ove dugo skrivane tajne, svi su ostali fascinirani ljepotom i netaknutošću grada i prirode, tako da i ne čudi što se nalazi pod zaštitom UNESCO-a, ali niti veliki broj turista koji svakodnevno obilazi građevine ovog grada. No, preko pola milijuna posjetitelja godišenje zasigurno ostavlja štetne posljedice tako da nas i ne čudi odluka peruanske vlade da u skoroj budućnosti ograniči posjete ovom impozantnom arheološkom nalazištu. Ujedno, 2007. godine ovaj grad je izabran kao jedno od Sedam novih svjetskih čuda!

Peru su od davnih dana tresli jaki, razorni potresi. Stoga i ne čudi to što su Inke bili majstori gradnje suhih kamenih blokova, bez korištenja vezivnog tkiva. U 15. stoljeću, kako bi se zašititile od potresa, Inke su gradile građevine u obliku tupih piramida. Tako se osiguravala veća stabilnost kod podrhtavanja tla. Sveti grad Inka se sastoji od 140 građevina koja su bila namjenjena kraljevskoj obitelji, svećenstvu, ali i ostalim stanovnicima. Dakako, gradom dominira Hram Sunca, a tu se nalaze i sveti izvori, veliki broj kamenih fontana koji su povezani kanalima, ceremonijalne i obredne građevine, platoi… Urbani dio Machu Picchua dijeli se na tri velike četvrti: Sveta četvrt, Narodna četvrt i Svećenićka i plemićka četvrt. U Svetoj četvrti nalaze se glavne građevine Machu Picchua: Intihuatana ili Hram Sunca, s astronomskim satom i Soba triju prozora, posvećene vrhovnom božanstvu – bogu Sunca zvanom Inti. U Narodnoj četvrti, odnosno rezidencijalnoj, stambenoj četvrti s jednostavnim kućama i spremištima živjeli su pripadnici niže klase. Plemstvo je pak uživalo u kućama iznad obronka, mudri su ljudi (tzv. Amautas) živjeli u kućama crvenkastih zidova, a princeze Ñustas u sobama trapezoidnoga oblika. Mauzolej koji je bio korišten za vjerske obrede, rituale i prinošenje žrtvi karakteriziraju ugravirana statua, volte i ugravirani crteži. O vremenu i njihovom načinu života svjedoče samo ove građevine, mnoge od njih u jako dobrom stanju. Ovo je mjesto u kojem sve očarava – od građevina, prirode, vegetacije prepune divljih orhideja do životinjskog svijeta kojeg predvode ljame i činčile.

ZANIMLJIVOSTI:
– Lokalni nosači, dok su na putovanju, spavaju sa metalnim objektom ili ogledalom ispred sebe jer vjeruju da to odbija duhove koji dolaze iz zemlje.
– Dakako, uvijek postoje određena pravila ponašanja, ali jedno manje poznato je da na ovaj lokalitet ne smijete doći u tradicionalnoj nošnji.
– Najskuplji film Bollywooda ikada, Endhiran, djelomično je sniman na ovom lokalitetu, te je jedan od svega nekoliko filmova koji je dobio dozvolu za to.

photos: pixabay.com

One comment

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.