Martinique, francuski raj na Karibima

Od trenutka kada je Kolumbo kročio na netaknute karipske plaže, velika je pažnja usmjerena prema njima. Dakako iz različitih razloga! Nekoć su se europske države otimale za prevlast nad otočjem, a danas su pak jedna od poželjnijih destinacija za odmor. Francuski Karibi (Antili) se ističu prekrasnim bijelim bješčanim plažama, tirkiznim morem, izrazito ljubaznim stanovništvom, raznolikom florom i faunom te sunčanim vremenom i ugodnom klimom tokom cijele godine! Sastoje se od od otoka Martiniques, Guadeloupe, St. Barth i Saint – Martin (trećina otoka je dio Nizozemske).

Geografski gledano, Francuskim Antilima dominira otok Martinique, kojeg možemo opisati kao Francuskom u malom! Unutrašnjost otoka je planinska sa bujnim tropskim šumama, dok obalu karakteriziraju spekakularne uvale. Sjevera otoka nudi plaže bogate crnim pjeskom, dok su plaže juga otoka bogate bijelim pjeskom. Najveći grad otoka je Fort – de – France, koji predstavlja uzbudljivi spoj New Orleansa i Francuske rivijere, a u gradu možete posjetiti muzej iz pretkolumbovskog doba i Etnografski muzej. Smješten je na zapadnoj strani otoka, i leži na uskom pojasu između brda i mora. Rzavio se oko tvrđave Saint Louis iz 17. stoljeća, a od ostalih znamenitosti se ističu tvrđave Fort Deasix, Fort Tartenson i Fort Gerbault, crkva Sacre -Coeur de Balata (replika pariške crkve Montmartre), botanički vrt Jardin de Balata te vrtovi La Savane, u kojima se nalazi statua Josephine (Napoleonove supruge), koja je rodom s otoka, točnije iz naselja Saint – Pierre.

Otok je otkrio Kristofor Kolumbo 1502. godine, a prvo naselje na otoku je osnovano tek 1635. godine (osnovao ga je Pierre Belain d’Esnambuc, koji je osnovao naselje Saint – Pierre). Naime, do tada su na otoku živjeli ljudožderi (opaki Karibi). Saint Pierre je veličanstveni grad, smješten u podnožju vulkana Mont Peleea, sa svega 5 000 stanovnika. Nekoć poznat kao maleni Pariz izvan Francuske, grad još danas čuva tragove katastrofalne erupcije vulkana iz 1902. godine, koja je ubila preko 30 000 ljudi (jedini čovjek koji je preživio nesreću bio je zatvorenik Sylbaris kojeg su spasili zatvorski zidovi). Da biste došli u Saint Pierre, potrebno je preći preko nekolicine malenih, ribarskih sela, u kojima možete pronaći dobre restorane te kušati dvije, poznate vrste ruma: Neison i Depaz.

Malo sjevernije od Saint – Perrea, nalazi se poznata plaža Anse Coulevre, jedna od najljepših plaža na otoku koju karakterizira crni pijesak. Plaža je bogata tropskom vegetacijom, što će Vam dodatno uljepšati osjećaj boravka na njoj, a nekoliko stotina metara ispred sebe ćete ugledati otok Dominique. Sjever otoka karakteriziraju plaže sa crnim pjeskom, no kupanje je ovdje izrazito opasno zbog valova koji dolaze s Atlantika i struja u Dominikanskom kanalu. No, nebrinite, postoje druge aktivnosti kojima možete upotpuniti dan! Možete se izležavati na suncu i uživati u koktelu, ili pakmožete posjetiti tvornicu ruma i muzej Saint James (u Santa Marie), ili pak možete živati u jednoj od otočnih tura otokom (terenac ili quad).

Svake godine u kolovozu, na otoku se održava popularna regata Tour de la Martinique, koja izaziva veliko oduševljenje među turistima. Naime, vožnja se odvija u istesanoj tradicionalnoj joli. Što je jola? Pa krenimo redom. Najstarija vrsta plovila na otoku je gommier (naziv dobio po drvetu od kojeg je izrađen, a drvo nažalost polako nestaje s otoka). U 40 – im godinama prošlog stoljeća nastao je novi brod po uzoru na gommier i eurpsku jola. Uskoro se ta nova jola proširila cijelom obalom i postala omiljeno plovilo, te su se počele organizirati utrke, prvo među ribarima (cilj je bio ne stići zadnji u luku jer onaj tko izgubi ostaje bez ulova) a potom svaku nedjelju, a naposljetku su se organizirale za blagdane, što je postalo tradicija otoka!

Za razliku od sjevernog djela otoka, južni dio otoka nudi plaže od bijelog pijeska koje su idealne za kupanje i istraživanje podmorja, kao i za uživanje na bijelim plažama uz koktel! Na južnom dijelu otoka se nalaze tri tvornice ruma, te ćete uvijek pronaći plažu ali i okus ruma po svom ukusu! Istraživanjem ovog dijela otoka ćete naići na Anse Cafard, spomenik podignut u znak sjećanja na potonuće broda s afričkim robovima.

Turistički vodič: Francuska

photos: pixabay.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.