Meksička rakija od agave – tequila

Jedno od najpopularnijih i najrasprostranjenijih žestokih alkoholnih pića u svijetu svakako je tequila. Ime je dobila po istoimenom gradu u dolini rijeke Rio Grande iz razloga što je baš ovdje i proizvedena prva tequila u 16.stoljeću. Već oko 1600. godine, Don Pedro Sánchez od Tagle, markiz od Altamira, počeo je masovno proizvoditi tequilu u prvoj tvornici u Jaliscu, a 1608. godine, kolonijalni guverner je uveo porez na ovaj proizvod. Tequila kakvu danas poznajemo počela se proizvoditi ranih 1800-tih u Guadalajari, Meksiko, a kroz prošlo stoljeće postala je popularna diljem svijeta. Pravi se od biljke Agave i sadrži između 35-55 % alkohola.

Postoji nekoliko vrsta Tequile:
– oro (“zlatna”) – tequila koja je “mlada i iskvarena”, što znači da se karamela, šećer ili glicerin dodaju da sliči okusu starije tequile
– blanco (“bijela”) ili plata (“srebrna”) – novo, bijelo alkoholno piće
– reposado (“odležala”) – minimalno 2 mjeseca, ali kraće od godinu dana čuvana u hrastovim bačvama
– añejo (“stara” ili “određeno godište”) – minimalno godinu dana, ali manje od 3 godine u hrastovim bačvama
– extraañejo (“extra stara”)– minimalno 3 godine u hrastovim bačvama. Ova kategorija uvedena je u ožujku 2006.

Kompanija Tequila Ley prodala je litru tequile iz limitirane kolekcije za 225 000 američkih dolara u srpnju 2006. godine i time ušla u Guinnessovu knjigu rekorda kao najskuplje prodana boca pića ikada. Sama boca bila je napravljena od platine i zlata. Konzumira se na više načina, ovisno o podneblju, a najčešće se poslužuje sa soli i kriškom limuna. Polja plave agave i drevne destilerije u okolici Tequile danas su na popisu svjetske baštine UNESCO-a.

photos: pixabay.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.