Misteriozne podvodne ruševine otoka Yonaguni

Otok Yonaguni, udaljen 68 milja od istočne obale Tajvana, veoma je značajan otok zahvaljujući prirodnim bogatstvima, no ovaj otok sadrži i otočnu kulturu Japana u malom. Najveća atrakcija ovog otoka su potopljene ruševine smještene na južnoj obali Yonagunia. Riječ je o masivnim pločama koje stoje uspravno, pod pravim kutom, a koje su stare preko 8 000. godina, što predstavlja pravo čudo u odnosu na tehnologiju koja je korištena za njhovo rezbarenje. Prema nekima, riječ je o ostacima izgubljene civilizacije Mu, dok ih drugi doživljavaju kao rezultat neobjašnjivih geoloških procesa.

No, dokazano je da ova nadasve neobična građevina imala strop sačinjen od postavljenih kamenih blokova koji su slični arhitektonskom stilu građevina civilizacije Inka, a znanstvenici su potvrdili da su nastale ljudskom rukom. No, kako je otkriveno ovo značajno nalazište? U ožujku 1995. godine, sportski ronilac je odlutao malo dalje od uobičajenih, sigurnih koordinata, južno od otoka Okinawe, te je tada kroz bistro more ugledao veliki kameni objekat i uslikao je nekoliko fotografija tih kamenih monolita te su već sljedeći dan započele brojne polemike oko nastanka ovih kamenih blokova. Sportski su ronioci uskoro započeli sa pretragom obližnjih otoka i morskog dna i tada su došli do dodatnih otkrića koji su potvrdili da je riječ o građevinama koje su nastale ljudskom rukom. Između 1995. i 2005. godine, pronađeno je osam novih podvodnih nalazišta na potezu između Japana i Tajvana, a njihova lokacija varira od sedam metara dubine pa sve preko 35 metara. Uklesane stepenice i kameni blokovi koji leže jedni na drugima pod pravim kutom, kružne terase i šestokutni potporni stubovi, pravilni kameni putevi samo su potvrđivali tezu da je civilizacija koja ih je gradila raspolagala sa vrlo naprednom tehnologijom. Da li se na dnu nalaze ostaci megapolisa ili ne, još uvijek nije potvrđeno.

Osim bogate podvodne kulturne ostavštine, ovaj otok se može pohvaliti bogatim podvodnim svijetom. Ovdje se mogu vidjeti čekičasti morski psi, pa čak i za vrijeme zimskih mjeseci, dok je najveća atrakcija svakako divovska kitopsina.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.