Mlin na Muri i Mlinarov poučni put

Prvu vinovu lozu u Međimurju su, prema predaji, zasadili stari Rimljani, a danas se ona proteže na preko tisuću hektara Međimurja! Ovo najsjevernije hrvatsko geografsko područje se smjestilo između rijeka Mure i Drave te obiluje brojim kulturnim i prirodnim ljepotama i gastronomskom ponudom. Vinske ceste, ceste tradicije, biciklističke staze – samo su neki od puteva koji će Vam omogućiti da uživate u ljepotama Međimurja!

Međimurje se može pohvaliti brojnim turističkim atrakcijama kao što su Stari Grad Zrinski koji se nalazi u Čakovcu, Crkva svetog Jeronima u Štrigova, Mlin na rijeci Muri, Spomen dom rudarstvu, Muzej Oldtimera, Emo Muzej Mura… Danas je Međimurje daleko poznata turistička destinacija, bogata brojnim turističkim sadržajima za koje su u prvom redu zaslužni upravo međimurski biseri.

Riječ je o destinaciji koja se mora posjetiti pa makar i na samo jedan dan! Jedno od zanimljivih i poučnih izletišta je Mlin na Muri. Na najsjevernijoj točki Republike Hrvatske, pokraj malog naselja zvanog Žabnik, rijeka Mura okreće kolo impresivnog drvenog riječnog mlina. Riječ je o jedinstvenom objektu tradicijske graditeljske baštine, gdje žubor vode i škripa kamenog žrvnja posjetitelje vraćaju na početkak 20. stoljeća kada je na ovom području samljeveno prvo brašno. Današnji mlin je nalik mlinovima kakvih je tijekom prošlog stoljeća bilo uz rijeku Muru bilo na desetke, a izgradili su ga domaći majstori. Nakon što su počeli propadati brojni mlinovi koji su tu nekoć postojali, usporedno s njima su počeli propadati i tradicijski zanati. U blizini mlina, u idiličnom prirodnom ambijentu, uređen je “Mlinarov poučni put”. Uz šetnju kroz nedirnutu prirodu ovaj poučni put nudi i mnoštvo zanimljivih podataka o prirodnoj i tradicijskoj baštini prostora Značajnog krajobraza rijeke Mure. Na samoj rijeci Muri i njezinim mnogobrojnim rukavcima može se doživjeti i prava ribička avantura ili pak “lagani rafting” u tradicijskim drvenim čamcima. Neposredno uz Mlin se nalazi riječka skela, plovilo koje prevoze posjetitelje s jedne na drugu stranu obale (plovilo bez motora, vesla ili jedara). Nakon uživanja u krajoliku rijeke Mure, počastite se tradicionalnim međimurskim objedom i čašicom finog vina!

Turistički vodič: Međimurska županija

Međimurje:

photos: Hrvatska turistička zajednica, Bojan Haron Markičević

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.