Molokai, otok koji njeguje stare tradicije Havaja

Nevjerojatni pogledi na more, prekrasna priroda, neukroćena divljina, netaknute plaže… sve to Vas očekuje na havajskom otoku Molokai. Ovaj otok je ostao vjeran starim tradicijama, i još se uvijek vješto skriva od gužve i buke vanjskog svijeta, a ovdje možete uživati u potpunosti jer nema prometa niti semafora. Zbilja, ovo je pravi dijelić raja, koji na najbolji mogući način dočarava kako su Havaji izgledali nekada, bez nebodera i semafora, zemlju sa netaknutim plažama i istinskom ljepotom.

Molokai je peti havajski otok po veličini koji se proteže na ukupnoj površini od 673,4 km2, a svojim izgledom podsjeća na ribu. Dom je najviših svjetskih morskih grebena, a ovaj otok predstavlja jedinstvenu avanturu sam po sebi; bilo da se odlučite na šetnju, vožnju biciklom ili brodom. Avanturisti će zasigurno uživati u ovom još neistraženom raju kojeg karakterizira divljina te će se zasigurno uputiti manje istraženim putevima koji vode do Nacionalnog parka Kalaupapa ili pak do plaže Papohaku koja je jedna od najvećih i najljepših plaža ovog dijela svijeta. Na ovom otoku stanovnici žive ruralnim stilom života, ističući svoju ljubav prema zemlji i zahvaljujući joj na svemu – aloha rina. Molokai se sastoji od dva ugasla vulkana, poznati kao Istočni Molokai i manji Zapadni Molokai. Najviši vrh na otoku, Kamakou, nalazi se na 1 510 metara nadmorske visine, na Istočnom Molokaiju.

Ovaj otok je naseljen od 7. stoljeća poslije Krista, a prvi stanovnici su pristigli sa obližnjih Pacifičkih otoka. Prvi europski posjet se bilježi tek 1786. godine i to je bio europski mornar George Dixon (iako je James Cook 1778. godine uočio ovaj otok). Otok je poznat po tome što je u prošlosti bio Kolonija gubavaca. Naime, na sjevernom dijelu otoka, na području gdje je danas Nacionalni park Kalaupapa, nekoć je bilo naselje stanovnika koji su patili od gube (od 1866.-1969. godine). Oboljeli su prisilno prognani u ovu koloniju i bili su ostavljeni da umru, a havajske vlasti bi ih odmah po prognanstvu proglasile mrtvima! Danas nema oboljelih na otoku, no ipak je jedan dio stanovnika odabrao živjeti u toj nekadašnjoj koloniji.

photos: pixabay.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.