Morska iguana – tamni vrag

Morske iguane, prema nekima najružnija životinja na svijetu, obitava pretežito na području Galapagosa, a podsjeća na monstruma iz doba kada su svijetom hodali dinosauri. Ovaj gušter naraste do 1,2 metra, i hrabro se upušta u dubinu od pet i više metara, a uglavnom ih se može vidjeti kako uživaju u sunčevim zrakama na stijenama otočja. Pretežito obitavaju u hladnijim vodama, tako da bez problema plivaju u hladnim vodama struja Humbolt koje stižu sa Antarktika.

Za vrijeme svog boravka na Galapagosu, Charles Darwin je uočio morske iguane te ih opisao najružnijim stvorenjima na svijetu, nazvavši ih “tamnim vragovima”. Pohvalio je njihovo plivanje bez imalo napora (kako privuku udove uz tijelo i tako se kreću kroz vodu) međutim naglasio je da izgledaju pomalo “zmijski” dok to rade. Nadodao je da se ovi odvratni reptili često mogu vidjeti na crnim stijenama, kako se odmaraju na suncu raširenih nogu.

Morska iguana (Amblyrhynchus cristatus) nije uvijek crne boje. Mladi imaju svijetliju nijansu na leđima, dok pojedini odrasli primjerci više naginju sivoj boji. Tamna im boja omogućava da brže apsorbiraju toplinu kako bi smanjili stupanj prilagodbe nakon izlaska iz hladne vode. Poznati su kao jako graciozni plivači: njegov bočno spljošten rep i šiljata leđna peraja mu pružaju veliku pomoć u plivanju, dok njegove jako oštre kandže pomažu da se prilikom jakih struja uhvati za stijene i tako spasi. Što se tiče veličine tijela, ona se razlikuje ovisno o otoku kojeg ovaj gušter nastanjuje. Tako morske iguane na otocima Fernandina i Isabela su najveće i teže do 13 kg, dok su na otoku Genovesa najmanje i teže svega do 2 kg. Morska iguana je danas zaštićena, a brojne studije i istraživanja su provedena upravo kako bi se pokrenulo očuvanje ove endemske vrste.

photos: pixabay.com

One comment

Natalya
lipanj 10, 2019
Nije toliko ružna koliko je zastrašujuća i jeziva. Strašnija od velike bijele morske psine.
Odgovori

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.