Morski psi u Jadranu

Bliži se ljeto i samim time i sezona kupanja. Ne sumnjamo da među Vama ima onih koji u more ulaze sa popriličnom dozom straha pogotovo ako su na kakvom brodu, tj. udaljeni od obale i sigurnosti plićaka. Taj strah je u većini slučajeva povezan uz bojazan od susreta sa nekom od 30-tak vrsta morskih pasa koji lutaju Jadranskim morem, a od kojih su samo dvije vrste opasne za ljude: dugonosa psina i velika bijela psina. Nećemo Vas pokušati uvjeriti da je Vaš strah u potpunosti iracionalan jer je napada u našem lijepom Jadranu doista i bilo.. Pa ajmo neke i spomenuti!

Prvi evidentirani slučaj je pogibija slovenske studentice u moru kod Kraljevice i to davne 1934. godine. Iako je tijelo nesretne Slovenke prilikom napada zauvijek nestalo, prema opisima svjedoka radilo se o napadu velike bijele psine koja i nije tako rijedak gost u našemu moru, a koju su ribari nekoliko dana prije napada i vidjeli u tom djelu sjevernoga Jadrana. Valja napomenuti i da je žrtva plivala izvan ograda kupališta pa eto Vam odmah savjeta da to nikako ne radite (iz više razloga). 50-tih godina prošloga stoljeća na riječkom se području dogodilo još nekoliko napada. Jedan od njih je bio u Opatiji, kada je 32-godišnja Njemica plivala svega nekoliko metara od obale. Iznenada je stala zapomagati kad ju je morski pas napao prvi put. Do sljedećeg napada nitko nije stigao reagirati, pa ju je morski pas odvukao u dubinu. Svega 6 godina poslije, Opatija je opet bila mjesto tragičnog napada ove morske nemani! 24. rujna 1961. 19 godišnji student iz Beograda plivao je rano poslijepodne s još sedmoricom prijatelja nekih 100 metara od obale. Morski pas ga je zgrabio otrgnuvši mu obje noge. 1966. godine češki turist je napadnut u Bakru te je umro u Riječkoj bolnici. Slijedeći fatalni napad dogodio se 1971. u moru pokraj Ike kada je morski pas zgrabio nogu nesretnog Nijemca koji je potom iskrvario.

No, postoji i razlog zašto su se ti napadi većinom događali na sjevernom dijelu Jadrana, odnosno u riječkom i kvarnerskom akvatoriju! To je područje (posebice oko Bakra) bilo jako bogato tunom za kojom su morski psi i dolazili te su zbog toga su kupališta na tom području među prvima dobila zaštitne mreže za kupače.

1974. kod Lokve Rogoznice, u blizini Omiša, velika bijela psina je napala njemačkoga turista koji je uspio doplivati do obale, ali je umro od iskrvarenja. U novijoj povijesti sigurno svi pamte napad velike bijele psine 2008.godine kod Visa. Ovoga puta žrtva je bio slovenski podvodni ribolovac koji je životinju privukao svojim ulovom. Na sreću Slovenac je preživio, ali je pretrpio teške ozljede. Nakon toga napada, novi nisu evidentirani, iako susreti nisu rijetkost. Unatoč svim ovim gore opisanim napadima savjetujemo Vam bezbrižno uživanje u ljepotama Jadranskoga mora uz obaveznu dozu opreza i zrelosti i obavezno zadržavanje unutar označenih kupališta.

photos: pixabay.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.