Najljepša kraterska jezera

Fascinantna i neobična jezera, koja su prava turistička atrakcija su nastala u vulkanskim kraterima ili uadrnim kraterima, koji su nastali na način da se vulkan ”uruši”sam u sebe, i na taj način formira jezero koje se poslije nekog vremena puni vodom. S druge strane, udarni krateri nastaju udarom nebeskog tijela, najčešće meteroita, ali i umjetnim udubljenjima koje je napravio čovjek. Nakon urušavanja vulkana, zahvaljujući padalinama postepeno raste razina vode koja postupno tijekom godina nagriza vanjsku stijenku vulkana, a voda u takvim jezerima je prilično kisela zbog vulkanskog isparavanja i djelovanja, a nerijetko je i zelene boje. U nastavku Vam donosimo top 5 kraterskih jezera diljem svijeta.

1. Rajsko jezero, Kina
Prema Guinnessovoj knjizi rekorda, Rajsko jezero je najviše kratersko jezero na svijetu sa površinom 9,82 km2. Njegova prosječna dubina iznosi 213 metara, dok je najdublja točka smještena na 384 metra. Jezero je smješteno na granici između Kine i Sjeverne Koreje, na planini Baekdu, na nadmorskoj visini od 2 189 m. Jezero je nastalo vulkanskom erupcijom 696. godine, a okruženo je plavetnilom i predivnom prirodom, dok je zimi prekriveno ledom. Postoji i legenda vezana uz jezero, prema kojoj u jezeru obitava čudovište kojeg samo rijetki imaju priliku vidjeti…

2. Ruapehu, Novi Zeland
Ruapehu je aktivni vulkan i najveća planina Sjevernog otoka Novog Zelanda, čija visina doseže do 2 797 metara. Posljednja erupcija ovog vulkana je zabilježena 25. rujna 2007., a prije tog 2006. i 1946. godine. Tri najveća vrha su Tahurangi (2 797 m), Te Heuheu (2 755 m) i Paretetaitonga (2 751 m), između kojih se nalazi duboki krater s jezerom. Ovo jezero je nastalo vulkanskom erupcijom, a okruženo je planinama prekrivenima snijegom.

3. Okama, Japan
Na planini Zao nalazi se jezero nastalo vulkanskom erupcijom 1720. godine, Okama. Ovo jezero je specifično po tome što mijenja boju sukladno promijeni vremena, te ga zovu ”Jezero pet boja”. Ono je jedan od dokaza da priroda stvara najfascinantnije prizore!

4. Gunung Tujuh, Sumatra
Gunung Tujuh je vulkansko kratersko jezero smješteno na indonezijskom otoku Sumatri, a na prijevodu znači Jezero sedam planina, opisujući sedam vrhova planine Tujuh koje ga okružuju. Najviši vrh doseže 272 metra, dok se jezero smjestilo na 1 950 metara nadmorske visine. Jezero i planine koje ga okružuju su veoma popularne među planinarima i lokalnim ribičima.

5. Kelimutu, Indonezija
Kelimuu je vulkan na otoku Floresu, u Indoneziji, visine 1 639 metara. Jedan je od brojnih ugaslih vulkana na otoku, a ono što ga čini najpoznatijim su zasigurno tri kraterska jezera na visinama preko 1 600 metara. Jezera su posebno popularna zbog svojih boja: tamnomodre (Tiwu Ata Mbupu, Jezero staraca), svijetlozelene (Tiwu Nuwa Muri Koo Fai, Jezero djece i djevica) te tamnozelene (Tiwu Ata Polo, Začarano jezero). Inače, boje jezera se mijenjaju s vremenom tako da su 60-ih godina prošlog stoljeća jezera ima boju bijele kave, crvenosmeđu i plavu koja se s vremenom mijenjala. Još uvijek je nepoznato što uzrokuje promjenu boje.

photos: pixabay.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.