Najljepši nacionalni parkovi SAD – a

Sjedinjene Američke države se mogu pohvaliti brojnim ljepotama, kako kulturnim tako i prirodnim, no najljepši dio ove države ipak nije izgrađen ljudskom rukom, već ga je stvorila priroda. SAD su država sa velikom biološkom raznolikošću i sa brojnim prirodnim ljepotama, i jednostavno je nemoguće izdvojiti najljepše od njih. Nacionalni parkovi Sjedinjenih Američkih država je zajednički naziv za ukupno 58 nacionalnih parkova i zaštićenih područja. Prvi Nacionalni park na području države (ali i na svijetu) bio je Yellowstone, a njegovo utemeljenje je potpisao američki predsjednik Ulysses S. Grant, davne 1872. godine. Američki Nacionalni parkovi obiluju raznim prirodnim resursima na velikim površinama i svaki od njih je poseban i jedinstven na svoj način. U nastavku Vam donosimo 5 najljepših Nacionalnih parkova prema našem izboru.

1. Grand Canyon, Arizona
Ovaj prekrasni kanjon je godinama stvarala rijeka Colorado, a karakteriziraju ga veoma strme litice koje svjedoče o skoro 2 milijarde godina povijesti zemlje. Naziv je dobio zahvaljujući veličini, duljini i jako dugim ponorima, a zbog svoje se veličine smatra jednim od sedam svjetskih čuda prirode (na pojedinim mjestima je dubok 1 600 metara, a dug je čak 446 kilometara). Područje nacionalnog parka je još od davnina bilo naseljeno indijancima plemena Sinagua, Pai, Hualapai, Havasupai i Navajo koji su na padinama kanjona podizali nastambe i gradili naselja, a danas njime upravljaju Hualapai i Havasupai Indijanci. Ovo područje godišnje posjeti oko 5 milijuna turista i vjerujemo da nitko od njih ne ostane ravnodušan na masivnu ljepotu i predivne przore na koje naiđe.

2. Crater Lake, Oregon
Ovo prekrasno jezero je okruženo golemim visokim klifovima različitih boja koji se uzdižu strmo i okomito iznad površine jezerske vode, a nastalo je u krateru ugaslog vulkana. Na zapadnom dijelu jezera se nalazi otok Wizard Island, dok se na južnom dijelu nalazi maleni otočić poznat pod imenom Phantom Ship. Jezero se smjstilo na nadmorskoj visini od 1 882 metra, a sa svojom najdubljom točkom od 594 metra je najdublje američko i sedmo najdublje jezero na svijetu! U jezeru obitavaju losos i kalifornijska pastrva, dok su kanjoni parka skloništa brojnih populacija losova i jelena. Jedna od posebnosti parka ugasli vulkan Union Peak, smješten na jugozapadnom dijelu parku, dok je najpopularnija cesta koja prolazi ovim područjem Rim Drive-cesta koja slijedi stazu oko obruča kratera. Inače, ova vulkanska planina Mount Mazama je nastala prije više od 400 000 godina, a tijekom vremena i nakon nekoliko erupcija i izlijevanja lave je dosegnula 3 400 metara u visinu. Vulkan je jedno vrijeme bio uspavan, no uskoro je opet postao aktivan što je rezultiralo erupcijom koja je dovela do urušavanja vrha planine te stvaranja novog kratera koji se stoljećima punio vodom i formirao ovo jezero prekrasne plave boje.

3. Havajski vulkani
Zasigurno jedan od najatraktivnijih nacionalnih parkova u SAD-u, a u kojemu se nalaze vulkani Kilauea, poznat kao najaktivniji vulkan na svijetu i Mauna Loa, najveći vulkan na svijetu. Upravo ova dva vulkana su znanstvenicima pružila uvid u nastanak Havajskog otočja, dok posjetiteljima pružaju veličanstvene prizore u promatranju snage prirode. Zahvaljujući svojim vrijednostima, ovo je područje 1980. godine proglašeno međunarodnim rezervatom biosfere, dok je 1987. godine upisan po zaštitu UNESCO-a. Ovaj park je nastao uslijed tisuća godina vulkanskih aktivnosti i procesa evolucije uslijed kojih se zemlja uzdizala iz oceana, a što je rezultiralo stvaranjem jedinstvenog ekosustava koji je omogućio nastanak drevnih havajskih kutlura. Vulkani Kilauea i Halemaumau su se oduvijek među domorocima smatrali svetim domom boginje vulkana, Pele, kojoj su stanovnci otočja redovno donosili prigodne darove. Velika erupcija je zadesila stanovnike 1790. godine pri čemu je poginuo jako veliki broj ljudi, a preživjeli su tijekom bijega ostavili otiske stopala u lavi, koji su vidljivi još i danas.

4. Denali, Aljaska
Veličanstveno mjesto smješteno u samom srcu Aljaske, dok se u samom srcu Nacionalnog parka nalazi najveća atrakcija, 6 194 metra visoka planina Mount McKinley, najviši vrh SAD-a. Park se sastoji od brojnih planinskih vrhova, jezera, potoka i ledenjaka. Ovo je područje nekoć naseljavao narod Athabaskan, o čemu svjedoče i brojni ostaci pronađeni na ovom području. Čak i naziv Denali na njihovom materinjem jeziku znači velik, a odnosni se na planinu Mount McKinley. Denali je poznat po raznolikosti životinjskog svijeta. U parku obitava 39 vrsta sisavaca, 167 vrsta ptica, 10 vrsta riba i jedna vrsta vodozemaca. Ovaj Nacionalni park posjećuju broni avanturisti, planinari i zaljubljenici u prirodu, a neke od najvećih atrakcija unutar parka su Mount McKinley, ledenjaci Peters, Ruth, Muldrow i Kahiltna, jezero Wonder Lake, muzej polarne svjetlosti Aurore Borealis i rijeka Tolkat.

5. Lassen Volcanic, Kalifornija
Lasse Peak je najveći ugasli vulkan na svijetu, čija je posljednja erupcija zabilježena 1915. godine. U zapadnom dijelu parka nalaze se šiljci nastali kao posljedica lave, isprekidani krateri i dimnjaci sa sumpornim isparenjima, dok istočni dio parka sačinjava velika visoravan građena od lave, a koja se nalazi na oko 1 600 metara nadmorske visine. Najznačajniji dio parka je svakako vrh Lassen Peak kojeg karakterizira najveća svjetska vulkanska kupola. Nalazi se na 3 188 metara nadmorske visine na sjeveroistočnom dijelu ostataka stratovulkana i 305 metara više planine Tehama, čijom je erozijom nastala planina Brokeoff koja je druga po veličini na području parka. Između vrha Lassen Peak i Brokeoff smješteno je geotermalno područje Sulphur Works sa brojnim vrućim izvorima. Ovo područje još uvijek nalikuje onome kakvog su ga zatekli prvi doseljenici, te ga karakterizira bogatstvo biljnog i životinjskog svijeta. Područje je prekriveno svim tipovima šuma u kojima obitavaju mrki medvjed, jeleni, kune, šišmiši, gologlavi orao i sivi sokol.

photos: pixabay.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.