Najljepši salon Europe

Venecija je već godinama omiljena turistička destinacija, posebice u vrijeme popularnog karnevala, a gotovo svaki turistički obilazak ove destinacije započinje od trga sv. Marka, do kojeg se uglavnom dolazi brodom (“vaporetto”). Nakon toga, u većini slučajeva vas očekuje probijanje kroz gužvu koja će postajati sve veća što se budete približavali glavnom cilju – veličanstvenom trgu sv. Marka. Ovaj je trg bio središte venecijanskog života u prošlosti, ali to je i danas. Predstavljao je centralno mjesto nekadašnje Mletačke republike, a kao podsjetnik na ta vremena podsjeća predivna Duždeva palača, koja je bila rezidencija mletačkog dužda, ali su u njoj bile smještene i brojne političke institucije Mletačke republike, sve do Napoleonove okupacije grada.

No, prostor koji zauzima današnji trg nije oduvijek imao tu namjenu, a trg je nastajao postepeno i planski, a tek nakon izgradnje bazilike sv. Marka je postao središte grada. Uskoro je došlo do potrebe proširenja trga, za čije je potrebe zatrpan i jedan od kanala, a nedugo poslije je izgrađena još jedna crkva te su postavljena dva granitna stupa. Na jednom od njih se nalazi simbol sv Marka i Venecije – krilati lav, dok se na drugom nalazi sv. Teodor, prvi zaštitnik Venecije. Navodno stanovnici Venecije izbjegavaju proći između ova dva stupa jer je upravo na tom mjestu u prošlosti pogubljen veliki broj ljudi.

Trg se sastoji od tri dijela: Piazze (glavni dio trga), Piazzette (na južnoj strani Duždeve palače) i Piazzette dei Leonchini (trgić s lavovima). Ono što ovaj prostor čini posebnim su svakako građevine koje ga okružuju, a među najznačajnijim su svakako bazilika sv. Marka i Duždeva palača. Trgom dominira bazilika, koja je inače i venecijanska katedrala te predstavlja jedan od najboljih primjera bizantske arhitekture čija je izgradnja završena davne 1617. godine. Bazilika se može pohvaliti prekrasnim zvonikom koji nije smješten uz nju, a koji je visok impresivnih 99 metara što ga čini jednim od najviših u Italiji. Zvonik je 1902. godine napukao i srušio se, a ono što je zanimljivo je da prilikom tog nesretnog događaja nije nitko nastradao – osim mačke koja je boravila u njemu! Između bazilike i morske obale, nalazi se Duždeva palača, izgrađena u gotičkom stilu sa dodacima orijentalnog stila. Povezana je sa nekadašnjim zatvorom Ponte dei Sospiri ili Mostom uzdaha, koji je ime dobio po tome što bi čuvari upravo na tom mjestu zatvorenike okrenuli prema moru da po posljednji put udahnu morski zrak. Osim ovih monumentalnih građevina, na trgu možete posjetiti Nacionalnu knjižnicu Sv. Marko, Arheološki muzej, toranj sa satom i Muzej Correr.

Prilikom posjeta Veneciji ne zaboravite posjetiti kultnu kavanu Caffe Florian, najstariju kavanu koja je otvorena davne 1720. godine, a poznata je kao mjesto koje spaja kulturu, umjetnost i zabavu na jednom mjestu! Istina, upravo tu ćete popiti najskuplju kavu u Veneciji, no zbilja vrijedi svakog eura.

photos: ©123RF

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.