Najopasnije plaže svijeta

Ima li među Vama netko tko nevoli izležavanje na plaži, uživanje u prekrasnom pogledu i općenito uživanje u svim morskim radostima… No, jeste li se ikada zapitali vrebaju li kakve opasnosti na plaži? Neke od najpoznatijih svjetskih plaža mame turiste svojim ljepotama, međutim deklarirane su kao opasne zbog različitih razloga: morski psi, meduze, morski aligatori, zmije, jake struje, vulkanska lava, veliki valovi,… To su samo neke od stvari koje poznate i privlačne plaže čine najopasnijim mjestima na svijetu.

1. Playa Zipolite, Mexico
Ova nudistička plaža u Meksiku je još od davnina poznata kao smrtonosna plaža, a čak i njezino ime na domorodčakom jeziku znači “plaža smrti”. Naziv je dobila po jako velikom broju smrtnih slučajeva koji su se dogodili zbog veoma opasnih podvodnih valova i izrazito jakih struja.

2. Darwin Beach, Australija
Ova plaža je dom najotrovnijoj meduzi na svijeti, tzv. “morskoj osi”. Obala sjeverne Australije privlači svojom ljepotom posjetitelje diljem svijeta, no ulazak u more na ovom području predstavlja veliki rizik. Naime, pored meduza koje su najživahnije od listopada pa sve do početka svibnja, na ovom području obitavaju morski krokodili koji su tokom cijele godine priutni u ovim vodama te morski psi. Milijuni rojeva meduza svake godine prisiljavaju vlasti da zatvaraju plaže, a upravo one su odgovorne za najmanje 70-ak smrtnih slučajeva u poteklih nekoliko godina! Naime, njihov otrov odmah ošamuti žrtvu, a bolovi su toliko snažni da se žrtva u većini slučajeva utopi zbog šoka.

3. Hanakapiai Beach, Hawai
Na samom ulazu u ovu plažu će Vas dočekati znak upozorenja o kupanju na ovoj plaži. Naime, ova plaža je poznata po jako velikim i izrazito jakim morskim strujama koje su u proteklih nekoliko godine dovele do utapanja barem 83 ljudi! Naime, iznimno jake struje u kombinaciji sa velikim valovima onemogućavaju plivanje.

4. Gansbaai, Južna Afrika
Ovaj dio svijeta je carstvo velikih bijelih psina i smatra se jednom od najopasnijih plaža. Svega nekoliko kilometara od obale se nalazi prolaz poznat po imenu Shark Alley koji je dom tuljana, ali i bijelih psina koje se njima prehranjuju. No, unatoč zlom glasu koji ju prati, ova plaža je jako velika turistička atrakcija, tako da privlači veliki broj posjetitelja koji žele vdijeti bijele psine iz blizine, ali i zaroniti među njih (dakako, u sigurnim kavezima).

5. Praia de Boa Viagem, Brazil
Ova brazilska plaža je popularno kupalište desetljećima, a među opasne se svrstva atek od 1 990. – ih godina kada su se pojavili velike bijele morske psine. Od tada pa sve do danas, ovdje je zabilježeno preko 50 napada na ljude, od kojih je njih 19 završilo smrću. Prema riječima ekologa, za pojavu bijele psine na ovoj izrazito popularnoj plaži, krivi su ljudi, posebice nemarni ribolovci, koji su godinama sustavno uništavali njihovo prirodno stanište.

6. New Smyrna Beach, Florida
Florida im mnogo prekrasnih plaža koje su ujedno i opasne, posebice zbog morskih psina koje koje žive u ovim vodama, no ova plaža je poznata kao glavni grad velikih bijelih psina! Prekrasna plaža posjetiteljima nudi mnoštvo aktivnosti i zabave, no ipak u svojim vodama skriva najopasnija morska stvorenja. U 2007. godini, ukupno je evidentirano 112 napada ovih nemani diljem svijeta, a od toga je čak 17 njih bilo na ovoj plaži, a sljedeću godinu se broj povećao na 24. Međutim, ovdje opasnost nisu samo bijele psine, već i munje. Naime, šansa da Vas udari grom u Volusia Countyiju je veća nego bilo gdje drugdje u Sjevernoj Americi, te je između 1997. i 2006. godine zabilježen čak 71 smrtni slučaj uzrokovan munjama.

7. Bikini Atoll, otoci Marshall
Na prvi pogled djeluje kao prekrasan atol, no ovo mjesto je izrazito opasno za život. Naime, odmah po završetku Drugog svjetskog rata i u začetku Hladnog rata, SAD su upravo na ovom području započele sa nuklearnim testiranjima, tako da su od 1946. pa sve do 1958. godine ovdje izvedena čak 23 nuklearna testa, što uključuje i prvu eksploziju termonuklearne bombe pri čemu je nastao veliki Bravo krater koji je vidljiv i danas. No, sva ova testiranja su ostavila izrazito negativne posljedice na prirodu te biljni i životinjski svijet, a posebno ćemo istaknuti morske psine, koje jednostavno obožavaju ovo područje zbog izrazito velikog broja riba koji obitava u ovim vodama. Navodno je u ovim vodama viđen (i dokumentiran) jako veliki broj mutiranih bijelih psina zahvaljujući negativnom utjecaju radijacije…

8. Myrtle Beach, Južna Karolina
Ova plaža je poznata po kristalno čistom moru i bijelom pijesku, no na jako je lošem glasu: do sada je odnijela preko 500 života! U njoj žive smrstonosne zmije, aligatori i bijele psine koje predstavljaju rizik za sve one koji se (imajući na umu što živi u ovim vodama) usude ući u more i zaplivati.

9. Otok Fraser, Australija
Iako izgleda kao raj, ovo je ipak svojevrsni pakao. Morski psi, otrovne meduze i izrazito jake i opasne struje Vas očekuju u ovim vodama, ali ni na obali nije ništa sigurnije, gdje vas vrebaju krokodili i otrovni pauci. Zar nezvuči kao plaža iz pakla? Možda ćete poželjeti promatrati ovu plažu iz daleka i diviti se njezinoj ljepoti, ali nemojte jer postoji opasnost da Vas ne ugrize jedna od 18 vrsta zmija koje žive na otoku ili pak australski divlji pas dingo.

10. Acapulco, Meksiko
Na ovoj plaži nema previše opasnosti od morskih nemani i od smrtonosno jakih morskih struja. Nema radioaktivnog otpada niti mutiranih životnja. Najveća opasnost ove plaže je upravo čovjek. Naime, prema informacijama iz 2013. godine, broj ubojstava u Acapulcu je veći čak 28 puta nego u SAD-u, tako da ono što je nekoć bio turistički raj, danas predstavlja veliku opasnost za sve posjetitelje. Danas se na plažama odmara tek mali broj turista, dok su prizori ubijenih i izrešetanih tijela članova narko-kartela uobičajena pojava na ulicama grada.

photos: pixabay.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.