Najromantičniji otok na Mediteranu – Santorini

Grčka je poznata kao zemlja drevnih bogova i bogate prošlosti, ali ujedno i prirodnih ljepota te mnoštva otoka koje se preotežu od Jonskog pa sve do Egejskog mora. Jedan od tih otoka, prema mnogima najljepši grčki otok, je Santorini, poznat i po nazivu Thira. Smješten je u Egejskom moru, 200 km jugoistočno od grčkog kopna te pripada otočnoj skupini Ciklada. Santorini nije običan otok. Naime, za njegov izgled je zaslužna erupcija vulkana koja se dogodila pred 3 500 godina, kada je zapadni dio otoka nestao u morskim dubinama, a tsunami izbrisao tadašnju civilizaciju Minojaca koja je obitavala na tom području. Uspoređujući Platonove zapise i arheološke nalaze pronađene na tom području, veliki broj znanstvenika je došao do zaključka da je upravo na tom mjestu bila legendarna Atlantida koja je nestala prilikom katastrofalne erupcije vulkana, a koja je još i dan danas jedna od najvećih svjetskih misterija.

Santorini je poznat po karakterističnoj kombinaciji bijele i plave boje, ali i veličanstvenom pogledu i romantičnom ugođaju, stoga i ne čudi što ga parovi često odabiru kao idealnu lokaciju za medeni mjesec ili pak za vjenčanje. Inače, Santorini je ime dobio još u 13. stoljeću po Sv. Ireni (Santa Irina), koja je poznata kao zaštitnica parova koji obećaju jedno drugome vječnu ljubav upravo na ovom otoku. Najpoznatiji grad i ujedno glavni grad na otoku je Thira ili Fira, grad smješten na rubu impresivne litice kojeg najčešće i vidimo na impresivnim slikama otoka Santorinija: bijeli zidovi, plava vrata, prozori, plave kupole, sunčane terase sa bazenom, prekrasan pogled, uske uličice. U ovom gradu se nalazi Arheološki muzej u kojem se čuvaju primjerci minojske kulture, a brojne su crkve i manastiri. Inače, na cijelom otoku se nalazi preko 250 crkava i to zahvaljujući pomorcima koji bi se prije odlaska na more zavjetovali da će izgraditi kapelicu ukoliko se sigurno vrate svojim kućama.

Što se tiče smještaja, hoteli su uglavnom smješteni na istočnoj strani otoka u Kamariju, a osim hotela, odsjesti možete u apartmanima, sobama, ili pak vilama. No, pošto je Santorini poznat kao otok zaljubljenih, svakako pripazite da na vrijeme rezervirate smještaj (posebice hotelski) koji je najčešće ”rezerviran” upravo za mladence. Noćni život otoka varira od mjesta do mjesta, no svakako možete pronaći disco u kojem ćete moći plesati do zore dok oni koji su za mirniji provod mogu uživati u romantičnoj večeri i prekrasnom pogledu. Jedan od mnogima omiljenih načina da upoznaju običaje i kulturu nekog područja je uživanje u gastronomskim delicijama tog područja. Hrana na otoku je raznovrsna, a osim ribe svakako kušajte sutsukaki (slični čevapima), sir feta, gyros i souvlaki (ražnjići od janjetine). Što se tiče plaža, većina ih je crne boje, a posebno je atraktivna Crvena plaža (Kokkini Paralia) te Bijela plaža (Aspri Paralia), koje su smještene na južnom dijelu otoka, u blizini poznatog arheološkog nalazišta Akrotiri.

ZANIMLJIVOST: Zbog naglog turističkog razvoja sa otoka su počeli nestajati stari običaji, kao što je prijevoz na magarcima. Grci smatraju da se u tijelu magarca nalaze duše umrlih koji su za vrijeme života činili loše stvari, a koji noseći teret plaćaju za svoje grijehe.

photos: ©123rf

2 komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.