Neobična mjesta svijeta

Svijet je pun nadasve zanimljivih i neobičnih mjesta, za koja nam se čini kao da ne pripadaju našoj planeti. Dovoljan je pogled na fotografiju jednog od takvih mjesta, i uvjereni smo da već i Vi zamišljate kako bi bilo lijepo pripremiti putnu torbu i krenuti u istraživanje novih destinacija. Donosimo Vam listu neobičnih destinacija koje zasigurno pružaju doživljaj kojeg bi svi ljubitelji putovanja voljeli iskusiti!

1. Antelope kanjon u Arizoni nastao je pred milijune godine, a uski duboki procjep je stvorila voda koja je nekoć ovuda prolazila i stvorila spektar boja (zbog različite dubine).

2. Jezero Salar de Uyuni u Boliviji je nastalo spajanjem nekoliko jezera u jedno. Ovo bi bilo nadasve obično jezero, no za vrijeme kišne sezone ovo jezero se pretvara u najveće ogledalo na svijetu! Toliko je reflektirajuće da se koristi za kalibriranje satelita!

3. Visoke i tanke planine Tianzi u Kini definitvno izgledaju kao da nisu s našeg planeta! Nastale su pred 380 milijuna godina ispod površine mora, a zahvaljujući vulkanskim aktivnostima izronile su na površinu. Ova lokacija je korištena za snimanje filma ”Avatar”.

4. Postoji li netko tko nije barem jednom poželio otići na Maldive i okupati se u kristalno plavom moru? No, što kažete na noćno kupanje u ”Moru zvijezda”? More na otoku Vaadhoo (Maldivi) noću izgleda poput neba prekrivenog zvijezdama, zahvaljujući morskim mikroorganizmima fitoplanktonima. Tokom dana obala otoka izgleda kao i svaka druga obala, no noću se pretvara u svijetleći raj.

5. O božanstvenom otoku Sokotri smo već pisali, i zasigurno se ubraja među najneobičnija mjesta na svijetu! Trećina biljnog svijeta kojeg ovdje možete vidjeti ne raste nigdje drugdje na planeti Zemlji, a jedna od najpoznatijih biljaka je tzv. drvo zmajeva krv, koja svojim oblikom podsjeća na kišobran.

6. Pećina Reed Flute je najveća i najimpresivnija prirodna pećina u Kina. Prekrasni stalaktiti, stalagmiti i stupovi su nastali erozijom vode, a do posebnog izražaja dolaze zbog višebojnog svjetla koje stvara poseban doživljaj. Stalaktiti ove 240 metara duboke pećine su jedna od najvećih kineskih atrakcija.

7. U Namib-Naukluft Nacionalnom parku, u središtu pustinje Namib, nalazi se neobični, nestvarni i jedinstveni krajolik prozvan DeadVlei, odnosno mrtva močvara. Zahvaljujući stablima koja se ovdje nalaze preko 1000 godina (mrtva su već godinama), poznata je i kao ”šuma zamrznuta u vremenu”. Vjeruje se da su stabla ‘šume zamrznute u vremenu’ živjela oko 200 godina prije nego su se desile klimatske promjene u području, a također se vjeruje da uspravno stoje mrtva na užarenom Suncu već 900 godina!

8. Great Blue Hole u Belizeu je poznato kao jedna od top 10 ronilačkih lokacija na svijetu. Ova velika plava rupa u moru se nije formairala zahvaljujući padu velikog asteroida ili svemirske letjelice, već se formirala zahvaljujući porastu razine mora. Ovu morsku atrakciju je Discovery channel 2012. godine uvrstio na listu 10 najfascinantnijih mjesta na svijetu.

9. Pamukkale (”Pamučna palača”) je atraktivan prirodni kompleks jedinstvenih mineralnih izvora u jugozapadnoj Turskoj, u blizini grada Denizlija. Poznato su kupalište još od antičkih vremena, a prema legendi je dovoljno svega 10 minuta u ovoj vodi (čija voda dseže i do 35 stupnjeva) kako biste se pomladili za 5 godina!

10. U smrznutoj laguni u Svínafellsjökull glečeru u Skaftafellu (Island), nalazi se prekrasna ledena pećina formirana uslijed taloženja leda koji traje već stotinama godina i koji u sebi nema nimalo mjehurića zraka, što je rezultiralo proizrno plavom bojom leda. No, to plavetnilo se može vidjeti samo u zimskom peridou, nakon kišnih razdoblja. Pećina je prohodna samo prvih 22 metra, nakn čega se sužava.

photos: pixabay.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.