Nin – najromantičniji grad u Hrvatskoj

Prema ocjeni jednog popularnog europskog portala (European destinations), čak 3 Hrvatska grada su se pronašla na listi među Top 10 najromantičnijih europskih gradova: Nin koji je zauzeo 6. mjesto (najbolji od hrvatskih gradova), Opatija na 8. mjestu i Rovinj koji je zauzeo 9. mjesto.

Ovo je zbilja veliko priznanje za prekrasni Nin, koji se smjestio usred plitke lagune, na malenom otočiću koji je sa kopnom povezan dvama mostovima. Nadasve bogata i zanimljiva povijest grada, koja seže još u razdoblje Ilira (o čemu svjedoče pronađeni ostaci), ostavila je mnoštvo kulturno povijesnih spomenika u nasljeđe ovom gradu. Nin je ujedno poznat i kao kolijevka hrvatske države te je najstariji hrvatski grad, a na ulazu u grad se nalazi spomenik podignut knezu Branimiru, u znak zahvalnosti za priznanje hrvatske države, davne 879. godine. Ovdje se mogu vidjeti spomenici iz različitih epoha hrvtaske povijesti, pa se tako u samom centru otočića nalaze ostaci rimskog hrama, dok se u njegovoj blizini smjestila najmanja katedrala na svijetu – crkva sv. Križa. Iz Nina potječe i poznati biskup, Grgur Ninski, poznat kao veliki borac za služenje Svete mise na staroslavenskom jeziku, ali i za korištenje glagoljice kao službenog pisma. U Ninu se nalazi jedan od ukupno 3 spomenika koja su podignuta u spomen ovom značajnom biksupu, a svakako ne zaboravite dodirnuti palac brončanog kipa jer Vam je, prema predaji, zajamčena sreća!

Nin se može pohvaliti prekrasnim plažama koje su jedan od njegovih zaštitnih znakova, a čija dužina iznosi čak 8 000 metara. Svakako najdulja i najpozntija od njih je pješčana Kraljičina plaža, u čijoj se blizini nalazi najveći poznati lokalitet ljekovitog blata u Hrvatskoj a prema američkom Travel Channelu, plaža je u samom vrhu najljepših plaža svijeta. Nepropustite posjetiti Solanu Nin, te za suvenir kupiti ”cvijet soli”, najkvalitetniju i najzdraviju vrstu soli koja ima velike i važne zdravstvene učinke . Inače, na proizvodnji soli se temeljio prosperitet Nina još od rimskog doba, a ujedno se temelji i danas.

Photo: ©123RF

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.